Coronavirus

BRAȘOV. Angajații unui centru de vaccinare au lucrat „gratis” o lună. Își cer banii în instanță de la Primărie, care a chemat în judecată Ministerul Sănătății

 

Constatam ieri că nepăsarea autorităților față de oamenii direct implicați în bătălia anticoronavirus, personalul din centrele de vaccinare, poate sabota tot efortul de combatere a pandemiei (detalii: CORONAVIRUS BRAȘOV. Cum se (mai) sabotează campania de vaccinare: întârzieri în plata personalului medical).
Mai mult, dacă toate centrele de vaccinare din județ și din țară s-au confruntat cu întârzieri de două-trei luni în plata salariilor, există angajați care își așteaptă și acum banii pentru serviciile medicale pe care le-au oferit acum șase luni brașovenilor.

Este vorba despre medicii, asistenții medicali și registratorii care au deservit centrul de vaccinare organizat de Primăria Brașov la Sala Sporturilor, cu avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov. Centrul a fost deschis în  martie și s-a închis la 1 iulie. Primăria a contractat un operator privat, o clinică din Brașov, care a gestionat activitatea, angajând personalul, ce urma și a fost plătit de municipalitate, cu banii virați de către DSP de la Ministerul Sănătății. Toate bune și frumoase, doar că în timp ce Primăria a plătit salariile, banii de la DSP nu au mai venit. „Din câte știu, că am mai cerut puncte de vedere din alte județe, doar DSP Brașov a refuzat și refuză să plătească, pe motiv că oamenii care au lucrat la acel centru nu au fost direct angajați de Primărie. Deși operatorul privat ne-a prezentat toate fișele de pontaje, toate documentele necesare, validate, pe care le-am depus la DSP, ca și cum ar fi fost propriii angajați. Din cele patru luni, cât a funcționat centrul, noi am achitat salariile pe trei luni și urmează să recuperăm de la DSP, iar aprilie a rămas fără plată. Furnizorul ne-a acționat în instanță, iar noi ne-am îndreptat, la rândul nostru, cu o acțiune împotriva Ministerului Sănătății. Cum spuneam, doar la Brașov s-a interpretat legea altfel”, ne-a declarat viceprimarul Flavia Boghiu (foto, dreapta). 

Circuit birocratic greoi

Recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare au fost reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 3/2021 din 15 ianuarie 2021. Personalul din centre este plătit cu un tarif orar, în funcție de numărul de ore lucrate: 90 de lei/oră pentru medici; 45 de lei/oră pentru asistenţi medicali; 20 de lei/oră pentru registratorii medicali. Sumele sunt impozabile. Cheltuielile pentru plata personalului medico-sanitar şi registratorii medicali din centrele de vaccinare împotriva COVID-19 se finanţează din transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetele locale, conform OUG 3/2021. Finanţarea se acordă în baza unor contracte încheiate între DSP cu reprezentanţii legali ai autorităţilor administraţiei publice locale, care au organizat centrele de vaccinare împotriva COVID-19 în alte spații decât cele din cadrul unităţilor sanitare. E un conglomerat instituțional format din mai mulți actori: administrațiile locale în administrarea cărora se află unele centre de vaccinare, direcțiile de sănătate publică, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor. Autoritățile locale solicită finanțare pentru centrele de vaccinare aflate în administrația lor de la DSP. Care centralizează toate cererile, pentru toate centrele din județ. În următorul pas, DSP formulează o cerere de finanțare de la Ministerul Sănătății, care, de asemenea, centralizează toate cererile de la DSP-uri. Suma respectivă este solicitată apoi de la Ministerul de Finanțe. Ministerul de Finanțe alimentează conturile DSP-urilor. Dacă, de exemplu, autoritățile locale nu trimit la timp documentele către DSP-uri, acestea nu pot solicita finanțare la minister în termenul dat. În felul ăsta, apar decalaje, și salariile rămân neplătite.
Traseul este diferit în cazul celor plătiți pentru activitatea de vaccinare de către Casa de Asigurări de Sănătate (medici de familie, medici specialiști și unități sanitare care au dorit să încheie contracte cu CAS).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button