CORONAVIRUS. Dr. Valeriu Gheorghiță, despre cea de-a treia doză de vaccin
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a anunţat luni seară, la Digi24, că platforma de vaccinare este în lucru pentru a permite programarea celei de-a treia doze.
„Efectuarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID va începe cu pacienţii imunodeprimaţi, cei oncologici, pacienţii cu HIV și vârstnicii, în cazul cărora e posibil ca imunitatea căpătată după primele două doze să nu fie suficient de mare. În cazul restului populaţiei, scopul administrării celei de-a treia doze, considerată „booster”, este de a creşte răspunsul imun la virus. Condiţiile pentru efectuarea acestei doze este să fi trecut cel puţin 6 luni de la a doua doză şi să nu fi trecut prin boală. Se vor cumpăra două milioane de doze de vaccin antigripal, iar acesta va putea fi efectuat în acelaşi timp cu vaccinul anti-COVID, în braţe diferite. Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID, să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva COVID-19, pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-19”, a spus Valeriu Gheorghiță.
În urmă cu o săptămână, medicul militar anunţa că România începe în octombrie vaccinarea cu a treia doză. Medicul a mai afirmat că în rândul copiilor cu vârste de peste 12 ani rata de vaccinare anti-COVID ajunge la aproape 15%, dar este clar „insuficientă” și avertizează că „va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă”.
„Avem aproximativ 200.000 de copii şi adolescenţi între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinală cu cel puţin o doză. M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doză de Pfizer. Sunt vaccinaţi 69.000 de oameni cu prima doză în ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre aceştia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii între 12 şi 15 ani. Deci am observat o creştere progresivă a tinerilor şi a copiilor care se vaccinează în această perioadă, chiar comparativ cu adulţii care au ales să se vaccineze cu Pfizer”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.