Sănătate

BRAȘOV. Un virus greu detectabil e cauza epidemiei de la Râșnov / DSP continuă ancheta epidemiologică

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov anunță că a identificat cauza pentru care, în cursul săptămânii trecute, la Râșnov, a fost  înregistrată o apariție bruscă a unui număr crescut de persoane care au manifestat fenomene digestive de tip vărsături, grețuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice și care au solicitat consult medical la medicii de familie sau la spitalele din județ (detalii: BRAȘOV. „Epidemie” de probleme digestive la Râșnov. Localnicii acuză apa de la robinet).

Potrivit DSP, în ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unitățile sanitare, evoluția acestor pacienți fiind favorabilă.
Deși oamenii acuzau că s-ar fi îmbolnăvit din cauza apei de la robinet, DSP Brașov spune că a prelevat probe din rețeaua de apă a orașului Râșnov, care, „la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni”.

Conform aceleiași surse, din cei 140 pacienți cu simptomatologie digestivă, 25 pacienți s-au prezentat la unități spitalicești, iar un caz a fost spitalizat, „având o evoluție clinică bună (copil în vârstă de 5 ani la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2). De asemenea, în cazul unui alt copil s-au  recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în orașul Râșnov”.

Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică au explicat că infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele  aproape 1.000 de particule, în cazul gripei. Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare  a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor).

„Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate și astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.
Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă și pe suprafețe. Recomandăm  populației să respecte măsurile de igienă a alimentației, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor și a legumelor, dezinfecția suprafețelor, în special cu soluții care conțin clor, precum și consumarea apei îmbuteliate și a alimentelor predominant preparate termic.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare”, a precizat dr. Andrea Neculau, directoarea DSP Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button