Coronavirus

Dr. Andreea Moldovan, despre ATI, MĂSURI RESTRICTIVE, TESTĂRI & DATE COVID…

 

Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății – fost director medical la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, a vorbit la Digi 24 despre apariția valului trei al pandemiei de coronavirus în România, fenomen ce generează îngrijorare.

Specialistul a punctat că tulpina Covid din Marea Britanie este mai contagioasă și mai ușor transmisibilă, în special la vârstele mai mici și la tineri, comparativ cu tulpina care a circulat inițial: „Din punct de vedere al formelor clinice, există forme severe și cu aceste tulpini, dar nu este neapărat o diferență semnificativă față de ce am întâmpinat anterior”.

Având în vedere presiunea cu care se confruntă secțiile ATI în țară, din cauza numărului mare de bolnavi Covid cu forme grave (VEZI bilanțul de ieri: CORONAVIRUS. Peste 4.500 de noi cazuri în țară în ultimele 24 de ore! NUMĂR MARE și la Brașov… Situație dramatică la ATI!), dr. Moldovan a subliniat: „Dorim foarte mult să operaționalizăm accesul în Terapie Intensivă. De exemplu, în prezent există 20% din pacienții din ATI intubați, restul încă nu sunt intubați sau nu au suport ventilator și atunci acolo este foarte important să avem un management corect al admisiei în Terapie Intensivă”.

La nivel național, în acest moment, sunt 1.386 de paturi la ATI Covid.

Referitor la apariția unui nou set de măsuri restrictive, din cauza numărului crescut de cazuri de coronavirus, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a punctat: „Toate aceste măsuri care s-au luat sunt tatonate în prezent și vom vedea care va fi impactul lor asupra a ceea ce urmează. Dacă trendul evolutiv va continua să crească și să fie o creștere a numărului de cazuri, cu siguranță aceste măsuri vor fi reevaluate. Această închidere a accesului la ora 22.00 implică, de fapt, mult mai mulți pași, în sensul în care spre ora 22.00 deja oamenii nu vor mai putea să circule, nu vor mai putea să se aglomereze, nu vor mai putea să rămână magazine deschise atât de mult cum rămân în prezent. Deci, practic, o măsură de genul aceasta generează mult mai multe efecte în jur”.

Andreea Moldovan a spus că important este ca numărul de teste efectuate să crească, în prezent efectuându-se circa 30.000 pe zi.

Conform sursei citate, dr. Moldovan a explicat că o persoană cu simptomatologie poate să fie testată și are indicație să fie testată cu test antigen rapid. În cazul în care persoana simptomatică are un test antigen rapid (pozitiv), atunci se recomandă și efectuarea PCR-ului. Pentru persoanele fără simptomatologie, cu excepția contacților cazurilor pozitive, nu se recomandă test antigen rapid, pentru că sensibilitatea informațiilor oferite de un test antigen la o persoană asimptomatică este relativ scăzută și atunci la persoanele asimptomatice se recomandă în continuare PCR, dacă au indicații de testare.

Ea a subliniat că în curând s-ar putea face teste rapide neplătite sau achitate de pacient la un preț „mai mult decât decent și modic”. În prezent, în anumite unități medicale, testarea se face gratuit atunci când apar simptome. 

În ceea ce privește testarea în unitățile de învățământ, oficialul din Ministerul Sănătății a menționat: „Din păcate, cred că avem un dar de a privi cu retincență orice măsură nouă. De fapt, această testare în școli a fost concepută și există în continuare și funcționează ca o măsură de ajutor”.

Referitor la testele de salivă, dr. Moldovan a afirmat că acestea nu sunt încă folosite pe scară largă, pentru că, deocamdată, nu sunt aprobate.

Despre scandalul iscat pe tema datelor de vaccinare, Andreea Moldovan și-a expus punctul de vedere: „Această transparentizare cred că este un aspect extrem de important pentru noi toți, pentru că societatea este mai mult decât doritoare să știe ce se întâmplă și este extrem de important să aibă niște date la îndemână. A suferit ce-am suferit cu toții în acest an, pentru că au fost niște date care nu au fost disponibile și care nu au făcut decât să ducă la neîncredere și la decredibilizare și la teoria conspirațiilor și la suspiciuni. Cred că aceste date disponibile acum ne ajută foarte bine să înțelegem de fapt ce se întâmplă” – CITEȘTE ȘI: Schimbare LA VÂRF la Ministerul Sănătății?!… Ce se va întâmpla cu dr. Andreea Moldovan?!…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button