BRAȘOV. Dr. Andreea Moldovan, alergare în scop caritabil. „Mascată”. Cum răspunde scepticilor
Criticată pentru că a spus că fotbaliștii ar trebui să poarte tot timpul masca de protecție (detalii: CORONAVIRUS. Dr. Andreea Moldovan, CONTRATĂ! „Doar șahul se poate juca cu mască”), dr. Andreea Moldovan (foto 2 și foto 1, în planul al doilea, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, continuă să-și susțină punctul de vedere. Inclusiv prin exemplul personal. Sâmbătă a alergat, alături de o familie de priteteni, la maratonul montan organizat de Fundația Rafael din Codlea, în sorijinul copiilor și tineirlor cu dizabilități. Cei 5 km i-a parcurs cu masca de protecție, schimbând-o când era necesar. Nu e prima dată când participă la evenimente sportive în scop caritabil, cel puțin de când a început pandemia, și, evident, a alergat tot cu mască. Postarea sa a stârnit, pe lângă comentarii laudative, și unele cel puțin sceptice, cărora le-a răspuns cu calm, dar ferm.
„Și alergarea o faceți cu masca pe nas?”, a scris Mihaela H.
„Da, si nu e greu deloc. Se poate, doar sa vrei”, a răspuns dr. Moldovan.
„Nu văd sensul sa porți mască un timpul sportului in aer liber, dar dacă neapărat vrei sigur se poate”, a replicat Mihaela H.
„Cu tot respectul, dar sa respecți distanțarea, și sa alergi în aer liber cu masca pe figură, antrenament nu glumă, îmi amintește de instrucție, cu masca…”, i-a scris și Ilie M.
„Treci /stai vrei nu vrei pe lângă alți oameni, care nu prea poarta mască…”, a explicat doctorița.
Mihaela a insistat: „Daca s-ar transmite așa de repede, numai prin simpla trecere pe lingă, am fi de mult imuni…. si nu ma avea nevoie de mascarada asta. Eu așa am invatat și cred ca necesită totuși un minim contact de 15 minute la distanță mică…”
„Uită-te ce se întâmplă, Mihaela, in jur. Și o coada la clătite, și un pasaj pe scări, și un grup de cunoscuți pot fi acele momente la risc. De ce sa tot manipulezi incorect masca? Cu mâna murdara? Cred ca “mascarada” asta ne-a protejat și ne poate efectiv proteja. Pe noi și pe cei din jur. Știu bine ca exista sceptici, ca în alte tari oamenii sunt îndemnați sa fie mai relaxați sau regulile impuse sunt mai laxe, dar sunt tocmai tarile cu 10000, 30 000, 40 000 de cazuri. Prefer sa considère scepticii caraghios ce se întâmplă dar oamenii sa respecte. E dureros când fix cei care ar trebui sa fie un exemplu nu sunt. În fond , fiecare e responsabil pt self dar din păcate uita ca sunt și alții în jur”, a fost replica dr. Moldovan.
„Din punctul meu de vedere trebuie protejate persoanele la risc (si altfel decât a interzice viața si tinerețea in numele unui bine comun) (…) Nu frica și panica sunt calea de a găsi aderență. Voi nu ați stat la coadă la clătite … ci a-ți (nota red. – ați) fugit cu masca pe nas și cu siguranță a fost manipulata greșit in timpul ei… îmi pare rău dar eu cred ca nu vom învinge corona si ca calea este de a găsi soluții pt o duce o viata normala împreună cu ea. Ma doare de victimele colaterale…. cancere/infarcte, etc nedepistate, de efectul pe psihic la bătrâni și copii, de oamenii care își pierd serviciul si traiul din cauza măsurilor luate. Drumul de mijloc…. ar trebui promovat (…) câteva reguli da … dar nu ceea ce naște și mai multă suferință și mizerie”, a comentat, printre altele, Mihaela H.
„Cred, Mihaela, ça te poți bucura de viata și tinerețe respectând câteva reguli. Și nu, nu am manipulat nicicum masca în timpul alergării, a stat frumos la locul ei. După care am schimbat-o, cu mâinile curate. Iar despre schimbarea sistemului, va trece covidul și tot nu apucam. La fel ca autostrada Comarnic Bv. Și tocmai pt ca economia sa poată funcționa e nevoie de reguli respectate. Nu panica, doar conștientizare. E clar ca avem abordări diferite”, i-a răspuns dr. Moldovan.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.