CORONAVIRUS. SCENARIU SUMBRU – Între 5.000 și 7.000 de cazuri pe zi! Ce A SPUS Raed Arafat?!…
După „explozia” de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus anunțată sâmbătă (CORONAVIRUS. BRAȘOV – ȘOC. Record de cazuri! La fel și în țară!), la Antena 3, moderatorul Radu Tudor l-a chestionat pe Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dacă se va adeveri scenariul „negru”, potrivit căruia în România s-ar putea contabiliza între 5.000 și 7.000 de infectări pe zi și dacă la Terapie Intensivă ar putea ajunge circa 1.100 de pacienți (capacitatea maximă) în următoarea perioadă.
„Dacă nu se va rezolva problema răspândirii şi va continua în acelaşi trend, este posibil să ajungem acolo. Dacă măsurile care se iau au impact, atunci este posibil să vedem o încetinire… Ocuparea paturilor ATI va creşte, cu cât numărul cazurilor va creşte. E un procent care, automat, va ajunge în rândul cazurilor de Terapie Intensivă. Cazurile care nu necesită intubaţie, ventilaţie, pot fi monitorizate în alte secţii, eliberând locuri şi lăsând bonavii care sunt mai uşor acasă… O altă metodă de lucru este creşterea capacităţii, mai departe, lucru care la Mureş se face, mai creştem cu 20 de patru în următoarele săptămâni. Aradul a cerut ventilatoare pentru suplimentarea paturilor. Dar mai e soluţia să folosim încă o parte din paturile care sunt folosite în îngrijirile curente. Acolo putem intra, să alocăm paturi temporar pentru cazurile Covid. Provocarea cea mai mare rămâne resursa umană”, a relatat Raed Arafat pentru sursa citată.
În ceea ce privește măsurile luate, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a punctat: „Măsuri ţintite, regionale, zonale sunt posibile oricând, dacă se impune. Aceste măsuri nu treuie să fie generalizate, să paralizeze absolut totul, decât dacă este o stituaţie extraodinară şi se decide că asta este unica soluţie. În rest, noi am început să luăm unele măsuri de carantinare, e adevărat pe localităţi mici în acest moment. S-a luat măsura interzicerii evenimentelor, pentru că, pe lângă transportul în comun, una dintre probleme sunt evenimentele cu sute de persoane participante în spaţii închise… Carantinarea se face acolo unde se impune – este factorul de peste 3 la mie, dar nu este singurul care se analizează înainte de a carantina o localitate. Acolo unde DSP-ul consideră acest lucru necesar, noi semnăm imediat ordinul fără nici o problemă. Nu s-a pus problema din partea noastră să nu carantinăm şi chiar i-am îndemnat pe colegi să ia decizia fără nici o teamă… Aceste măsuri nu sunt luate împotriva românilor. Sunt măsuri care să vină în sprijinul lor, pentru a rezolva problema şi a reveni la normalitate cât de cât şi la o convieţire mai balansată cu virisul”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.