Update COVID-19 BRAȘOV. Șocant: pacienți reinfectați! „Înseamnă că circulă o nouă tulpină”
Focarul de coronavirus de la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie (SCPN) Brașov – secția exterioară de Psihiatrie Cronici de la Zărnești (detalii: COVID-19 BRAȘOV. Focar la Psihiatrie, pacienți cronici și cadre medicale) este acel de-al șaptelea focar din secțiile spitalului – care în pavilionul central este unitate suport COVID-19 -, fiind și cel mai extins, ne-a declarat dr. Nicuşor Bîgiu, managerul SCPN.
Analiza acestei situații a dus la concluzia că personalul lasă garda jos în ceea ce privește echipamentelte și măsurile de protecție, mai ales seara și noaptea, iar cei depistați vor fi sancționați disciplinar.
„Am descoperit focarul la un control de rutină. Lunar sau chiar bilunar facem testarea pacienților cronici. Au fost 17 dintr-un foc și s-a ajuns la 40 de pacienți și vreo 15 cadre medicale. Vorbim de personal auxiliar: îngrijitoare, infirmiere, portari. Am făcut o comisie de analiză și am vizionat înregistrările de pe camerele de luat vederi ale palierului. Așa am văzut că seara «se lasă garda jos», personalul nu poartă măști de protecție sau le poartă ineficient, gen masca sub bărbie. De data aceasta se vor lua măsuri disciplinare împotriva angajaților. Prima dată, înainte să analizăm imaginilie, am crezut că infectarea s-a produs de la pacienții cronici, ajunși prin alte spitale prin UPU, pentru consulturi interdisciplinare, dar se pare că nu. A fost o presiune mare pe spital, pentru că am fost, timp de două săptămâni, cu toată capacitatea de COVID blocată de cei de la Zărnești, nu am mai putut oferit suport altor spitale, a trebuit să detașăm personal de la centru, epidemiologi, am mai angajat un medic pe psihiatrie. Astăzi a fost prima zi cu teste negative la Zărnești”, ne-a declarat dr. Bîgiu.
Primul caz de la Psihiatrie Zărnești a fost depistat pe 1 aprilie, când a izbucnit un scandal legat de schimbarea coordonatorului secției.
De altfel, ceea ce l-a șocat pe managerul SCPN este faptul că primii doi pacienți din aprilie au fost depistați din nou, după aproape șase luni, ca fiind infectați. „Cei doi au avut și testele de anticorpi pentru coronavirus, deci păreau că s-au imunizat. Asta înseamnă că tulpina de COVID-19 care circulă acum este diferită de cea din aprilie. Doar trei pacienți au avut simptome, forme pneumonice, ceilalți fiind cu imagini radiologice pulmonare normale. Concluzia mea este că a scăzut patogenitatea, dar a crescut infecțiozitatea cu noua tulpină”, a mai spus dr. Bîgiu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.