COVID-19 BRAȘOV. Dr. Andreea Moldovan, „șocată” de protestul anti-„botniță”
Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, membră în Comisia națională pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19, a declarat la Digi24 că este „șocată” de ceea ce a văzut sâmbătă la Bucureşti, unde câteva sute de persoane au protestat împotriva „dictaturii sanitare”, a purtării măștii de protecție pe care o numesc „botniță” și a școlii în sistem online.
„Sunt șocată de imagini, de prezența acestora pe piață. Este o lipsă de respect față de pacienți și personalul medical. (…) Mi se pare o lipsă de responsabilitate izbitoare. Este ca atunci când conduci aberant și îi poți răni pe cei din jur”, a spus dr. Moldovan.
Pe de altă parte, medicul afirmă că a observat că. atunci când oamenii au început să aibă în jurul lor tot mai mulți cunoscuți infectați ori chiar ei s-au îmbolnăvit, cei care inițial erau reticenți să-și reconsidere opinia.
Printre manifestanți s-a aflat și regizorul Cristi Puiu, care a fost protagonistul unui incident la TIFF luna trecută, când a susținut un discurs controversat împotriva măștilor de protecție. „Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. (…) Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”, a afirmat regizorul la TIFF.
Dr. Andreea Moldovan, specialist infecționist și epidemiolog, a declarat atunci că poziția cineastului nu face decât să întristeze personalul medical din România, angrenat într-o bătălie dură cu virusul ce provoacă suferințe greu de închipuit și decese. „Este trist să aud așa ceva… sunt dureroase și acele aplauze auzite (nota red. – ale spectatorilor de la TIFF, la cele spuse de Cristi Puiu). Eu și colegele cu care sunt în tură suntem îmbrăcate în costum special de la ora 07.50. Deja am văzut zeci de pacienți. Curge apa pe noi. Stăm cu mască, cu vizieră, ochelari și costum impermeabil de la ora 07.50. Pur și simplu ne facem datoria. Pentru noi nu este inuman. Este datoria noastră. E dureros că sunt oameni care gândesc așa și transmit astfel de mesaje. Doare tare de tot…”, afirma dr. Andreea Moldovan, la începutul lunii august.
Și prof. dr. Streinu Cercel, de la Matei Balş, a comentat duminică referitor la protestele anti-mască care au loc în toată lumea, mai nou şi la noi, în Bucureşti, „Fiecare trebuie să fie responsabil pentru el şi pentru cei din jurul lui. Când se îmbolnăvesc sună şi cer ajutor. Lumea se sperie doar în momentul în care se îmbolnăveşte. Până nu se îmbolnăveşte şi nu a ajuns boala în dreptul lor, zic, pe mine nu mă poate afecta. Când îi afectează se întreabă de ce oare m-a afectat tocmai pe mine. Deci este în natura fiinţei umane. Nu mă îngrijorează, neapărat. E vorba despre oameni care nu au ce face şi ies în stradă să vorbească despre ceva care nu este vorba. Dânşii vorbesc despre botniţă. Eu nu ştiu să poarte cineva botniţă împotriva SARS CoV-2. Ştiu că trebuie să poarte mască şi asta recomand. Vor să înţeleagă, bine. Nu vor să înţeleagă, iarăşi bine. Fiecare este liber să îşi aleagă soarta”, a declarat medicul, citat de Antena 3.
Potrivit acestuia, suntem pe o pantă ascendentă, iar în perioada următoare am putea ajunge chiar la o medie de 2.000 de cazuri noi pe zi.
Aproximativ 200 de persoane, 400 după alte surse, s-au strâns sâmbătă după-amiază în Piața Universității, dar și în Piața Victoriei să protesteze față de restricțiile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. S-a dorit a fi un protest al părinților, nemulțumiți de obligativitatea ca în școli copiii să poarte mască, dar participanții au fost de toate vârstele. Părinții au venit însoțiți de copii, unii foarte mici, în cărucioare. Oamenii au strigat „Libertate!” și „Jos botnița!”. Ei spun că regulile din pandemie sunt o „mascaradă”, nu cred în utilitatea lor, din moment ce COVID-ul nu este decât o simplă gripă, în opinia lor. De asemenea, ei aseamănă școlile cu niște „lagăre”, din cauza obligativității portului măștii sanitare și a separatoarelor de plexiglas. Sunt, totodată, împotriva școlii online, pe care o consideră neviabilă. „Școala online nu e școală” și „Masca ucide”, scria pe două baloane arborate în Piața Universității.
Singurii care au purtat mască au fost jandarmii. Aceștia din urmă au încercat să-i convingă pe oameni să plece acasă, fiind un protest neautorizat. În stare de alertă, sunt interzise adunările a mai mult de 100 de persoane, scrie Agerpres.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.