Politic

NOUTĂȚI de la Klaus Iohannis… Despre deschiderea restaurantelor, teatrelor și cinematografelor / UPDATE. Alte subiecte de la conferința de presă

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că este posibilă deschiderea teatrelor și cinematografelor de la 1 septembrie, dar și a restaurantelor, în condiții „specifice”: „Sunt două domenii în care consider că este cazul să se reia activitatea atât cât se poate, în condiții de siguranță… Primul sector – recunosc că este un sector la care țin foarte mult, zona culturală. Teatrele și cinematografele se vor putea deschide probabil începând cu 1 septembrie, în condiții de siguranță. Vor trebui lăsate locuri libere, toată lumea să poarte mască, respectate anumite condiții speciale stabilite de specialiști. E important ca acolo unde condițiile permit, să se reia actul de cultură. Ce am fi fără cultură?… Al doilea sector care este în suferință este HoReCa, în special funcționarea restaurantelor în interior. Vremea se răcește, terasele se vor putea folosi încă o vreme, dar după un timp nu va mai putea fi posibil. După 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se pot deschide în interior, nu vor putea fi folosite toate mesele, ținând cont de condiții sanitare specifice și din locul respectiv. Specialiștii vor decide mâine un prag, iar acolo unde va fi depășit, în plan local, prin decizia comisiei județene, se va restricționa activitatea în interior… Cred că aceste două sectoare sunt importante, cred că după ce am învățat cum să ne comportăm în pandemie putem să facem acest pas. Evident, nu ne întoarcem la normalitate. Funcționarea se va face în condiții și norme speciale”.

Despre alegerile locale din 27 septembrie, Iohannis a declarat: „Obiectivul principal e de a organiza campania și scrutinul în condiții de siguranță maximă. Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri. Există precedente. Sunt țări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie fără ca acest lucru să fi avut efecte asupra pandemiei. Un scenariu cu risc zero nu există, dar poate fi redus la un minim. Am solicitat Guvernului să inițieze o campanie de informare cu privire la aceste proceduri. Fac un apel la responsabilitate. Mă adresez mai ales candidaților și echipelor de campanie – respectați regulile și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării. Orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată”.

Alte declarații ale președintelui României:

„Concediu nu am avut, nu am fost în locații publice. Dar cred că e bine ca oamenii să meargă în concediu, dar în condiții de siguranță.

„Soția mea va merge la școală în 14 septembrie și va respecta, evident, toate măsurile de siguranță”.

„E prima moțiune de cenzură depusă în sesiune extraordinară, cam în bătaie de joc de PSD, și toată lumea știe că eu nu îmi doresc să treacă. Oricum avem alegeri peste 3 luni. Sper să fie suficientă înțelepciune în Parlament ca să nu treacă moțiunea. E total neavenită, izvorâtă din cinismul PSD”.

„Legile justiției au fost ciuntite de PSD, care a încercat să controleze justiție. Nu iia ieșit pentru că românii au ieșit la referendum. Legile încă nu au fost corectate și în acest sens am avut solicitarea către Guvern și am discutat cu ministrul Justiției să se apuce de niște proiecte care să repare legile justiției. Am mari speranțe că în această toamnă vom avea proiectele care vin să repare legile justiției”.

„Mi-aș fi dorit să avem primari aleși în două tururi, dar sondajele de până acum nu au arătat o scădere îngrijorătoare a intenției de participare la vot. Deocamdată, nu avem semnale că putem să ne confruntăm cu un absenteism grav”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button