Coronavirus

COVID-19 BRAȘOV. Copiii, „riscul inocent” al infectării / De ce nu se anunță cazurile pe localități?

 

Deşi la nivel naţional s-a atins miercuri un nou record de cazuri pozitive, în 24 de ore, respectiv 1.415, în judeţul Braşov se observă în ultimele zile un trend descrescător. 42 de cazuri noi de infecţii cu COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore la Brașov, numărul cazurilor pozitive ajungând astfel la 3.752.

Șefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Andrea Neculau (foto), spune că era așteptată descreșterea, dar mai devreme, coronavirusul dovedindu-se imprevizibil.

„Raportat la ultima decadă a lunii iulie, când au fost peste 800 de cazuri, la începutul acestei luni observăm că acestea sunt undeva la jumătate. Trendul în scădere al cazurilor noi este unul la care ne aşteptam. Recunosc, eu mă aşteptam ca acest lucru să se întâmple mai repede. Măsurile aplicate până acum au funcţionat. Am observat şi o atitudine mai cooperantă din partea brașovenilor. În comunitatea brașoveană cred că respectarea regulilor s-a făcut mult mai bine. Vrea să le transmit braşovenilor că sunt mulţumită de modul în care au respectat regulile, în ultima perioadă”, a declarat dr. Andrea Neculau.

Pe de altă parte, dr. Neculau consideră irelevante datele despre numărul de persoane pozitive din fiecare localitate în parte a județului. „Trebuie să continuăm cu atitudinea responsabilă. Nu cred că ajută pe cineva să știe că municipiul Brașov are 500 de cazuri, să zicem, iar Prejmer, 20 și altă localitate deloc. Ce facem? Nu mai ieșim din casă noi, în localitatea de domiciliu sau nu mai facem naveta, pentru că sunt multe cazuri acolo? Să știți că în comunitățile defavorizate unde au apărut mai multe infectări au fost duse din Brașov, nu aduse încoace. Dar nominalizarea lor duce la stigmatizare, la izolarea unei localități. Oamneii spun că vor să știe ca să se ferească. Răspunsul este altul: trebuie ca peste tot să ne comportăm ca și cum ar fi plin de persoane pozitive. Că acolo unde sunt focare în instituții, firme etc., am mai spus-o, gestionăm ușor și se sting. Avem focare mici, de 5, 6, 10 persoane, dar cele mai multe dintre ele s-au închis. Acum, probleme sunt la primării și la Ambulanța Brașov. Mai rău este cu transmiterea comunitară, cu cazuri difuze. Vedem din anchetele epidemiologice că oamenii nu percep ca pe un pericol faptul că au umblat prin oraș, au călătorit cu autobuzul și, mai ales, au fost în contact prelungit cu familia, cu familia extinsă chiar. Li se pare că familia nu le poate face rău. Nu le face intenționat, dar cineva poate fi infectat asimptomatic. Oricare dintre noi poate fi infectat și să nu știe și să împrăștie în mod inocent boala. Există acest «risc inocent», care se referă foarte mult la copii. Pe datele din literatura de specialitate, copiii sunt mulți purtători sănătoși și sunt sursele mobile de infecție. Dar n-o să-i facem pe ei vinovați, de fapt noi, adulții, suntem primii chemați să fim responsabili și să facem gesturile simple pe care le tot invocăm de la începutul acestei pandemii”, a punctat directoarea DSP Braşov.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button