BRAȘOV. Spitalul de Psihatrie și Neurologie, în centrul unei noi dispute. Un medic cu handicap, victimă colaterală
Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie (SPCN) Braşov – spital suport COVID-19 – a fost readus joi în centrul atenţiei, dar nu într-o lumină favorabilă, de către preşedinta Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal Făgăraş, Mariana Câju. Într-o postare pe Facebook, Mariana Câju a reclamat condițiile mizere în care ar fi obligați să lucreze angajații, dar și faptul că un medic infecționist, care are handicap, a fost detașat de la Spitalul Municipal Făgăraș la cel brașovean, fiindu-i pusă viața în pericol.
„Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie Brașov are mai multe pavilioane. Pavilionul central se află în centrul istoric al orașului Brașov. Acesta a fost inclus în lista spitalelor suport COVID-19 și în prezent tratează cazurile de COVID-19 deși este un spital de monospecialitate care tratează pacienții cu afecțiuni neurologice și o parte din pacienții cu afecțiuni psihiatrice.
În acest pavilion nu există specialitatea boli infecțioase. De când spitalul a fost trecut pe lista spitalelor suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți de virusul SARS-CoV-2 au fost aduși din alte spitale medici infecționiști. Toți acești medici au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2.
În urmă cu o săptămână, a fost detașat de către DSP încă un medic infecționist de la Spitalul Municipal Făgăraș.
Medicii de la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov mi-au solicitat, în calitatea mea de Președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Făgăraș să fac toate demersurile pentru a salva această persoană prin întoarcerea ei la Spitalul Municipal Făgăraș.
Acest medic detașat, având un handicap la nivelul membrelor, nu poate respecta condițiile impuse pentru echiparea și dezechiparea necesară tratării cazurilor COVID-19 și prezintă un risc maxim de infectare, punându-i-se viața în pericol.
Solicit conducerii D.S.P. să ia măsuri urgente în vederea detașării unui alt medic infecționist la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov și retrimiterea medicului cu handicap la nivelul membrelor la spitalul unde își desfășoară activitatea, salvându-i-se astfel viața”, a scris Mariana Câju pe Facebook.
Postarea sa îl aduce în colimator pe președintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care trebuie „să conştientizeze dezastrul la care a ajuns sistemul de sănătate judeţean, reprezentat în majoritate de spitalele aflate în subordinea sa, şi să oprească acest atentat la viaţa cetăţenilor judeţului Braşov pentru că, din cauza conducerii deficitare a sănătăţii din Braşov, este singurul vinovat de situaţia grea în care se află Judeţul Braşov în această criză pandemică”.
CJ Brașov are în subordine cele șase spitale din municipiu, iar Mariana Câju este oficial candidat independent la șefia administrației județene.
„Tot la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie din Braşov se fac ture de câte 7 zile în care tot personalul medical care intră la pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 sunt izolaţi în spital. Acestea sunt condiţiile de igienă pe care le au medicii şi personalul medical care ies din turele de COVID-19. Acesta este duşul pe care îl folosesc cele 30 de persoane pe zi, persoane care îngrijesc bolnavii infectaţi cu virusul SARS-COV-2”, a spus Câju, prezentând nişte poze (galerie foto).
Imaginile provin de la o reparație de urgență
Managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, Nicuşor Bîgiu, a trimis aproape de miezul nopții punctul său de vedere, adresat doamnei Câju, în care precizează că acele imagini au fost surprinse într-un loc în care se face o reparație de urgență „(…) într-un demers apolitic, am următoarele de declarat: imaginile publicate reprezintă o reparație de urgență realizată la subsolul spitalului pentru a înlocui un traseu de conducta fisurat în planșeu; cred că și la spitalul de Făgăraș au loc astfel de reparații, doar că nimeni nu a considerat oportun să valorifice politic și electoral moloz, picamere, ciocane și țevi….”.
Dr. Bîgiu ține să sublinieze că spitalul pe care îl conduce a tratat și pacienți din Țara Făgărașului, transferați de la Spitalul Municipal din localitate, în condițiile în care Mariana Câju s-a opus vehement ca unitatea sanitară să fie una COVID și să trateze pacienți din Brașov (detalii: BRAȘOV. Spitalul Făgăraș nu va accepta nici un pacient cu COVID-19. Acuze dure la adresa prefectului și a președintelui CJ)
„Spitalul nostru tratează patologie Covid în limita lui de competență în colaborare cu rețeaua de unități Covid din Județul Brașov; peste 420 pacienți au fost internați în spital în aproape 4 luni de activitate. A tratat și 4 pacienți provenind din Tara Făgărașului, transferați din spitalul dvs., unii dintre ei într-o stare destul de grava, acceptați după discuții colegiale cu medicii de acolo. Am acceptat, am tratat, nu am întrebat despre anchete epidemiologice și locul contaminării…”.
„Viol”: medicul nu vrea să fie salvat
În ceea ce privește demersul de a salva viața medicului infecționist detașat de la Făgăraș la SPCN, pentru că s-ar fi îmbolnăvit toți cei care ar fi fost anterior, dr. Bîgiu a replicat: „Cred că faceți referire la singurul medic contaminat în cadrul unității de 600+ paturi. Este adevărat, dar dvs. ca fost președinte al Comisiei de Sănătate din cadrul Consiliului Județean trebuie să cunoașteți faptul că este obligatorie continuitatea actului medical în condițiile în care un membru al echipei medicale devine indisponibil prin boală. De aceea au fost făcute solicitări către DSP Brașov, pentru detașarea unui alt medic de boli infecțioase; demersurile salvatoare de care pomeniți nu vă intră în atribuții…, asta daca nu cumulați și funcția de director medical al Spitalului „Dr. Aurel Tulbure”; constat din afirmațiile dumneavoastră sincere o politizare demnă de Făgăralul feudal….. Această salvare de care pomeniți nu este dorită de medicul de boli infecțioase. Vă aflați din punct de vedere politic într-o situație de viol… Nu ați luat legătură cu el, nu cunoașteti faptul că face gărzi la Spitalul de Boli Infecțioase, faceți afirmații foarte grave despre imaginea și capacitatea profesională a unui profesionist în sănătate care deservește două unități sanitare Covid. Pentru aceste afirmații ar trebui să-i cereți scuze publice…, nu să îmbrăcați blana de oaie invocând salvarea vieții…”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.