CORONAVIRUS ROMÂNIA. „Ne îndreptăm spre vârf”! RISC de revenire la starea de urgență…
Și astăzi au fost raportate multe noi cazuri de infectare cu Covid 19 (CORONAVIRUS. EXPLOZIE de cazuri noi la Brașov! Situație îngrijorătoare pe țară, în condițiile în care s-au efectuat puține teste!), Brașovul fiind printre „zonele roșii” ale României din acest punct de vedere (CORONAVIRUS. Brașovul, în zona roșie!).
Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie – reprezentantul țării noastre la OMS, a tras un serios semnal de alarmă, declarând pentru SpotMedia.ro. că 351 din cele 800 de paturi din secțiile ATI ale spitalelor Covid-19 sunt ocupate: „Nu poți să extinzi tratarea pacienților Covid în orice secție ATI, deoarece trebuie create circuite separate, astfel încât să nu existe riscul infectării altor pacienți. În plus, e vorba despre personalul calificat, fără de care nu pot fi create sau extinse secțiile ATI. Iar specialiștii ATI sunt într-un număr destul de limitat”.
„Sigur ne îndreptăm către un vârf și problema este unde va fi el, când va fi platoul și când va începe descreșterea, ceea ce se poate întâmpla doar dacă într-adevăr vom lua niște măsuri organizatorice și vom convinge populația că singura soluție pentru limitarea transmiterii ține de comportamentul individual și de respectarea măsurilor de protecție. Acestea sunt cele două tipuri de elemente de care depinde evoluția situației”, a menționat dr. Rafila, care a emis și ipoteza revenirii la starea de urgență: „Sigur că riscul există, sper să nu fie nevoie și măcar anumite zone din țară care nu sunt afectate sau sunt puțin afectate să le păstram funcționale, pentru că funcționarea economiei este esențială pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate. Eu sunt adeptul unor măsuri flexibile, adaptate contextului epidemiologic local. Intervenții localizate mi se par cu mult mai potrivite decât o măsură unică la nivel național care să blocheze activitățile economice și pe cele sociale. În zonele unde nu avem cazuri sau sunt foarte puține, este esențială menținerea acestui status ca să ai resurse umane pentru realocare, în caz de nevoie, și să ai capacitate de tratament a pacienților infectați Covid din zonele grav afectate”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.