Update COVID-19 BRAȘOV. „Paturi mai avem, dar medici și asistenți care să-i îngrijească…”
Dată fiind situația infectărilor cu noul coronavirus raportată azi – record absolut de cazuri noi la Brașov (CORONAVIRUS. BRAȘOV – Număr extrem de mare de cazuri noi în ultimele 24 de ore! Peste 1.600 în total! Situația LA ZI pe țară…) – și în condițiile în care alte județe au anunțat că sunt blocate, am revenit cu întrebările adresate autorităților brașovene din Sănătate:
Mai sunt locuri în spitalele brașovene? Care e situația paturilor de ATI COVID?
Sau pacienții au fost transferați? Câți și unde?
Câți asimptomatici au fost externați? Câți la cerere, dat fiind că a intrat în vigoare decizia CCR?
Dr. Andrea Neculau, șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, spune că mai sunt locuri în spitalele dedicate COVID-19 din județul Brașov: „Mai avem paturi libere. La această oră (nota red. – situația este în în continuă schimbare) există locuri vacante: 29 la Nevroze Predeal, patru la Sânpetru, șase la CFR, nouă la Săcele pentru copii, două la CFR, trei la Infecțioase, și 1 în ATI”.
Dr. Neculau a lămurit și controversa referitoare la paturile din secția ATI COVID de la Spitalul Clinic Județean de Urgență: „Declarația care a inflamat pe toată lumea a fost cea legată de două dintre cele 15 paturi de ATI de la Județean. Să fie clar: sunt 15 paturi complet echipate, cu 15 ventilatoare, dar în cazul a două dintre paturi nu este suficient spațiu pentru intervenția echipei medicale așa cum trebuie, după cum ne-a explicat dr. Cristina Vecerdi (nota red. – coordonatoarea SMURD-UPU). Dar paturile există fizic, au fost și sunt folosite”.
Problema, așa cum a semnalat și dr, Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, o reprezintă deficitul de personal. „Situația este într-adevăr disperată. După patru luni intense pe baricade, medicii, asistenții, infirmierii sunt foarte obosiți. Este și perioada concediilor, dar mai ales epuizarea asta maximă ne impune să le acordăm măcar câteva zile libere prin rotație. Degeaba avem paturi destule, dacă nu are cine să-i îngrijească pe pacienți”, a subliniat dr. Neculau.
De altfel, spitalele au început să publice anunțuri de angajare pentru personal calificat, pe perioadă determinată, fără concurs.
Dr. Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov a spus, într-o intervenţie telefonică în direct la postul de televiziune Digi24, că „situaţia este mai mult decât serioasă pentru că spitalele sunt împărţite pe suspecţi covid şi confirmaţi. În spitalele cu suspecţi încercăm să nu punem împreună pacienţii pentru că nu ştim care este pozitiv şi care nu şi nu vrem să nu se contamineze în timpul acelei spitalizări, astfel că locurile sunt puţine şi greu de împărţit”.
De asemenea, Terapia Intensivă este plină, iar pentru a face faţă numărului mare de noi îmbolnăviri s-a apelat și la transferări de pacienți, după cum ați putut citi aici: Update COVID-19 BRAȘOV. Nou record de infectări, mai sunt locuri în spitale?
La fel s-a întâmplat la finele lunii aprilie, când trei pacienți de la ATI au fost transferați la Ploiești. Unul a murit înainte de urcarea în aeronavă, altul la spitalul din Prahova.
„Sunt profund decepționată”
Directoarea DSP Brașov mai spune că se externează continuu pacienți, vindecați și asimptomatici.
În ceea ce privește externarea la cerere, ca și renunțarea la carantină și izolare, DSP lucrează acum la stabilirea unei proceduri clare de informare și de comunicare cu pacienții, respectiv suspecții (contacții). „Au semnat la internare un consimțământ. Cei care au intrat în izolare sau carantină de asemenea au semnat că acceptă măsurile noastre. Acum încercăm să elaborăm un formular pe care să-l semneze pacienții care vor cere externarea sau cei care nu vor accepta măsura izolării și să vedem cum se face asta, dar mai ales să-i informăm: că boala poate avea consecințe grave, că e transmisibilă ușor, e foarte contagioasă, deci îi pot afecta pe alții, că se recomandă 14 zile de izolare, iar dacă au simptome să apeleze medicul de familie sau la 112. Este vorba despre consimțământul informat, că își asumă consecințele în caz de refuz”, a explicat dr. Neculau, subliniind: „Sunt profund decepționată de faptul că acum devin aproape inutile toate eforturile noastre de a ține situația sub control”.
Reamintim, Braşovul are 459 de paturi COVID. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase – 74 de paturi, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie de la Stejeriș – 79, Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie – 84 de paturi. 51 sunt la Spitalul CFR, 31 la Sanatoriul de Nevroze Predeal, 53 la Spitalul Municipal Săcele (din care 17 sunt pentru copii), 7 la Rupea (în secția de Infecțioase, pentru cazurile din zonă), 57 la Centrul Medical Maria din Sânpetru (23 ocupate cu rezidenţii centrului, care au fost infectaţi), 15 paturi la Terapie Intensivă (ATI COVID de la Spitalul Clinic Județean de Urgență). Opt paturi sunt rezervate la Chirurgie la Spitalul din Sfântu Gheorghe, dar aici sunt transferați doar pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.