Coronavirus

BRAȘOV. Noi spitale COVID-19. Două de campanie, dintre care unul e gata

 

Brașovul deține de circa o săptămână un nedorit loc pe podium după numărul de infectări cu noul coronavirus. Mai grav este că, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, 25% din numărul total de cazuri s-au înregistrat în ultimele două săptămâni, adică după primul val de relaxare. După cum se știe, pacienții confirmați pozitiv sunt internați, iar creșterea fulminantă a cazurilor pune presiune pe sistemul sanitar. „Spitalele la această oră sunt pline! Sunt pline și, pot să vă spun, sunt chiar la limita depășirii”, i-a declarat directoarea DSP Brașov, dr. Andrea Neculau, jurnalistei Pro TV Electra Ghiza. Dincolo de cauzele apariției acestei situații îngrijorătoare (detalii: COVID-19 BRAȘOV. „Dacă o ținem tot așa, există riscul să ajungem în carantină”) și, pe cale de consecință, de reînnoire a avertismentelor din partea DPS că purtarea măștii de protecție în spațiile închise, igiena mâinilor și distanțarea fizică sunt esențiale, trebuie rezolvată urgent problema spațiilor pentru internare.

Așa se face că, deși părea că va fi dezafectat înainte de a fi utilizat, spitalul de campanie din Săcele, amenajat de la începutul lui aprilie în Sala de Sport a Liceului „George Moroianu” (detalii: BRAȘOV. Spital de campanie pentru pacienții COVID-19), ar fi o soluție. Deocamdată sunt 50 de paturi, dar ar putea fi suplimentată capacitatea până la 100, iar unitatea poate deveni funcțională în trei zile de la emiterea avizelor de către Ministerul Sănătăţii, procedură ce însă poate dura destul de mult, nemafiind valabilă cea „instant” din perioada stării de urgență.

Și Sala Sporturilor din Brașov a fost desemnată, în urma unei întâlniri a autorităților brașovene la jumătatea lui aprilie, pentru a fi transformată în spital de campanie (detalii: BRAȘOV. Apeluri auzite, în sfârșit: Sala Sporturilor ar urma să devină „spital de campanie” ), aici însă nu s-a mișcat nimic.

Problema este însă că aceste spitale de campanie oferă doar „cazare”, nu au de unde să ia personal medical, or, asta le face eligibile doar pentru cazurile asimptomatice. Ce-i drept, pacienții infectați, dar fără simptome specifice, par a fi cei mai mulți, dar oficial nu se dau asemenea date, în ciuda insistențelor presei.

O soluție aparent mai la îndemână ar fi ca Spitalul General CF (CFR) să preia cazurile de pacienți confirmați pozitiv. De mai bine de o lună, unitatea sanitară este spital-suport COVID, funcționând ca o „sală de așteptare”. Acum aici ajung pacienții după testarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, în așteptarea rezultatului, fiind cazați în saloane de un singur pat, cu baie proprie.

Potrivit newsbv.ro, care citează surse medicale, de astăzi, unitatea sanitară chiar ar urma să se alăture Infecțioaselor, Spitalului de Pneumoftiziologie și Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, unde sunt internați (și tratați) cei infectați cu nou coronavirus, cazurile severe aflându-se la secția ATI COVID-19 a Spitalului Clinic Județean de Urgență. 

Citiți și:

BRAȘOV. „Reconfigurare de traseu” pentru bolnavii și suspecții de COVID-19

 

Foto cu caracter ilustrativ (credit Digi24)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button