COVID-19. BRAȘOV. Doctorul Dan Grigorescu: „DSP, pe când noi luptători pe câmpul de bătălie? Sau (…) pe când primii voluntari din personalul medical din întreaga Țară a Bârsei?”
Doctorul Dan Grigorescu, șef al Secției Chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a reacționat pe Facebook la un comunicat pe care unitatea medicală l-a remis în week-end (vezi AICI).
În comunicat se menționau măsurile luate la nivelul spitalului, în contextul pandemiei de COVID-19 și se făcea un apel către Direcția de Sănătate Publică pentru a reacționa mai repede la solicitări și de a detașa personal UPU (primiri urgențe) și ATI (terapie intensivă) din alte spitale.
Doctorul Dan Grigorescu i-a felicitat pe colegii săi din spital și a întărit mesajul acestora că trebuie să se implice urgent și cadre medicale din alte spitale (specializările menționate).
Redăm postarea doctorului Dan Grigorescu:
„Așteptăm răspuns”, DSP Brașov!
Și o reacție rapidă!
Cele câteva cuvinte ale comunicatului care prezintă realitățile legate de Spitalul Clinic Județean de Urgență din orașul nostru nu au cum să descrie magnitudinea eforturilor organizatorice supraomenești făcute până în prezent de colegii din linia I și de conducerea spitalului.
Îmi permit să o declar la modul laudativ eu, care, prin prisma specialității, nu am fost încă implicat la modul efectiv în susținerea acestui sistem creat din nimic, dar care s-a dovedit până acum eficient la maximum.
Tocmai de aceea, doresc să vin în sprijinul colegilor care au fost, devin in fiecare clipă sau vor fi direct implicați în lupta cu corona-viroza, atrăgând atenția asupra conținutului paragrafului 6 din comunicat:
„6. Am solicitat la D.S.P. detașarea, din alte spitale, de personal specializat U.P.U., ATI. Așteptăm răspuns”.
Sună politicos. Calm. Simplu. Colegial.
Dar eu consider (e doar opinia mea!) că oricine poate percepe din semantica textului faptul că este așteptată cu înfrigurare implicarea în această luptă a tuturor colegilor medici aparținând celor două „specialități de primă linie” nominalizate (UPU și ATI) existenți în județ, indiferent de spitalele în care sunt angajați.
Ce nu înțeleg este de ce DSP trebuie să fie solicitat să pună în practică o măsură strategică ce era obligatoriu să fie dispusă în mod automat de această instituție de mult timp pentru a evita ca îngrijirea cazurilor grave sau de mare risc să fie asigurată doar de personalul medical al unui singur spital din multele existente în Brașov (publice de stat și publice private).
„Așteptăm răspuns.”
Din eleganță, comunicatorii nu spun și „de când”. Oricum, cu fiecare zi care trece fără o decizie fermă și efectivă din partea DSP sau a conducerii Comitetului…, noțiunile de solidaritate, responsabilitate, colegialitate, empatie, (…) se golesc de conținut, atât timp cât unii se expun zilnic, iar alții, la fel de bine pregătiți (însă cu mult mai odihniți!) sunt ținuți în „izolare profesională”.
De cine? De ce? Până când?
Sunt întrebări pe care îmi permit să le pun eu în spațiul public, tocmai pentru că, după cum am mai spus, neimplicat fiind încă în această luptă, doresc să îi feresc pe colegii mei aflați în războiul cu Covid-19 să o facă. Ei nu merită decât respectul maxim al tuturor, pacienți actuali sau potențiali, printre care ne numărăm și noi, colegii lor!
Deci, DSP, pe când noi luptători pe câmpul de bătălie?
Sau dacă DSP nu va da dovadă de putere de decizie, pe când primii voluntari din personalul medical din întreaga Țară a Bârsei?
Că timpul nu mai are răbdare!.
CITIȚI ȘI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.