Coronavirus

CORONAVIRUS BRAŞOV. Dr. Andreea Moldovan: „Am învățat că suntem vulnerabili”. Mesaj pentru medici…

 

Într-un inteviu pentru borocommunication.ro., dr. Andreea Moldovan, medic primar de boli infecțioase, doctor în Științe medicale și medic specialist epidemiolog, a vorbit despre criza Covid-19.

„Am învățat că suntem vulnerabili, ca umanitate în 2020, în ciuda progreselor tehnice. Că putem până la un punct să controlăm spațiul, ploaia, mintea, dar că după acel punct suntem insignifianți. Trebuie să învățăm să respectăm celelalte verigi din ceea ce ne înconjoară, să nu mai agresăm habitatul animalelor, al plantelor, natura, clima. Să nu ne mai considerăm, ca oameni, atotputernici și să avem senzația că putem face orice, oricând, oricum, oricui. Să reînvățăm solidaritatea, munca în echipa, altruismul, dorința de a-ți ajuta aproapele. Să știm că nu suntem invulnerabili și nici invincibili. Să fim pentru ceilalți. Să găsim împreună soluții, să le căutăm atunci când ele nu sunt evidente. Să fim o echipă la nivel universal. Să ne respectăm. Să respectăm”, a declarat dr. Andreea Moldovan.

Întrebată despre modul în care s-ar putea elimina panica, dr. Andreea Moldovan a comentat: „Prin informări corecte, obiective, transparente, oneste, credibile. Epidemia de panică, această «infodemie» vine din nesiguranță, din teama pentru sănătatea celor dragi și a noastră, din faptul că încă nu știm multe despre acest virus, deși cu siguranță vom mai afla multe, din rapiditatea cu care se schimbă datele și regulile jocului. Din impactul năucitor pe care îl are infecția în populație. Din faptul că încă nu știm cum putem eficient să tratăm boala și să evităm formele grave. Din faptul că e un război cu un adversar invizibil, dar halucinant ca impact. Suntem el și noi, o lume întreagă. Cum putem atenua epidemia de panică? Prin informare, prin aplicarea strictă a regulilor de prevenție, prin purtarea corectă și la momentul potrivit a echipamentului de protecție, prin învățarea aplicării regulilor. Prin respectarea regulilor, pentru că ele sunt făcute să ne ajute și protejeze și nu să ne limiteze. Prin acceptarea acestora. Prin învățarea diferențierii dintre real și fake, dintre corect medical, evidence based și minciună. Prin calm, comunicare, socializare (on-line, clar), învățare, respect”.

În final, ea a avut şi un mesaj pentru medicii din linia întâi: „Să aveți grijă de voi, să lucrați atent, să aplicați regulile de bază privind prevenția transmiterii infecțiilor, să cereți ajutorul colegilor, iar ei să-l ceară pe al vostru, să considerați fiecare pacient ca un potențial pacient COVID-19 și să vă protejați în permanență. Să nu lăsăm garda jos, să fiți riguroși voi cu voi în primul rând, dar și cu ceilalți. Să citiți, să urmăriți materiale practice de conduită corectă, din nou și din nou, până când ele devin parte din noi. Să nu vă lăsați, să vă ajutați să îi ajutați pe ceilalți. Să vă protejați. Succes, ne revedem pe baricade”.

FOTO: Facebook Andreea Moldovan


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button