CORONAVIRUS ROMÂNIA. E groasă rău…
Pandemia asta de coronavirus a dărâmat economia planetară, astfel că, după ce vom putea respira liber, se va strânge cureaua în chiorăituri de mațe.
În plină luptă cu Covid-19, în destule momente ca Moș Teacă cu epizootia, autoritățile noastre glăsuiesc că totul va fi bine, că ne vom împrumuta iar, că va fi plătit șomajul tehnic și că, prin solidaritate (bla, bla, bla), vom reporni motorul unei economii care abia se mai aude. Asta în timp ce mai toate sectoarele de activitate (excluzând aroganta funcționărime bugetofagă ținută în brațe de întreg mediul privat) sunt la pământ.
Elocventă, în acest sens, este declarația lui Dan Șucu, cel ce conduce un grup cu afaceri de peste 200 de milioane de euro, pentru ZF: „Toţi din industrie suntem interesaţi, în primul rând, de supravieţuire, în condiţiile în care veniturile sunt zero, după care ne pregătim de cum va arăta lumea în clipa în care vom redeschide. Şi nu va arată prea bine… Vom asista la o criză cât se poate de evidentă, la falimente nu doar de afaceri mici, ci şi de business-uri mari. Fiecare aveam bugete în creştere, aveam planuri de investiţii, acum toate planurile sunt regândite în totalitate. Bugetele de investiţii la toate societăţile sunt sub asediu. Cât de mare va fi recesiunea, depinde de mulţi factori”.
În contextul dat, un grup de întreprinzători români a venit cu o idee interesantă, anume ca Guvernul României să plătească direct în conturile oamenilor cei 75% promiși din șomajul tehnic, eventual netul echivalent, cu dările stopate pentru a se evita probleme ulterioare, iar CAM-ul (contribuția asiguratoare pentru muncă) să revină în sarcina firmelor. Așa devine totul bancabil, transparent, eliminându-se suspiciunile.
„Până la urmă, vă împrumutați pentru poporul român. Banii intră direct în conturile oamenilor, cei care plătesc împrumuturile. Altfel, există suspiciunea ca îndatorarea să fie conexată unor eventuale acte de corupție, în contextul în care funcționarii publici stau bine mersi pe banii celor care nu-i ajută la greu”, așa sună un extras din scrisoarea deschisă adresată autorităților de mulți oameni de afaceri realmente disperați.
În Germania, în schimb, cu promptitudine, statul a anunțat că alocă 750 de miliarde de euro pentru salvarea economiei de la colaps, ministrul federal de Finanțe, Olaf Scholz, recunoscând, metaforic, că este nevoit să folosească „bazooka” în lupta cu coronavirusul și cu urmările acestuia. Apoi, în SUA, a fost pus deja la cale un plan de, atenție (!), 2.000 de miliarde de dolari pentru relansarea economiei.
La noi, când „purceaua-i moartă-n coteţ”, o adiere „dolce far niente” (de inconștiență, prostie sau meschinărie?!…) mângâie „vârfurile” națiunii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.