Potrivit unui studiu, doar unul din zece iaurturi este fabricat din lapte de calitate
Un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori a scos la iveală că nouă din zece tipuri de iaurt comercializat în România sunt fabricate din lapte standardizat – un lapte prelucrat agresiv, la care operatorul economic adaugă grăsimi, proteine sau lapte praf.
Pentru acest studiu, Asociaţia Pro Consumatori a cumpărat 45 de tipuri de iaurt din marile magazine, cu gramaje cuprinse între 100 şi 300 de grame.
„Cele mai sănătoase iaurturi care pot fi consumate de către copii, în primul rând, sunt cele care sunt fabricate din lapte românesc. Pentru a le identifica pe acestea, consumatorul trebuie să găsească pe eticheta iaurtului menţiunea «produs românesc». Această menţiune se foloseşte, potrivit legii, numai de către procesatorii din industria laptelui care folosesc 100% lapte românesc la fabricarea iaurtului respectiv. Consumatorii români nu trebuie să fie induşi în eroare de menţiunea «produs în România». Produs în România poate ascunde faptul că la fabricarea acelor iaurturi s-a folosit lapte din afara ţării sau că s-a folosit lapte amestecat, adică lapte din ţară amestecat cu lapte din afara României”, a explicat conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, citat de evz.ro.
Potrivit acestuia, în cadrul studiului s-a găsit iaurt fabricat din lapte praf degresat, cu adaosuri de proteine. Prin urmare, el nu recomandă consumul de iaurturi degresate.
„Consumatorii trebuie să fie atenţi la lista de ingrediente (…). Iaurtul are doar două ingrediente: lapte şi culturi lactice vii, nicidecum adaosuri sub formă de proteine, sub formă de grăsimi, sub formă de smântână”, a mai explicat preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.