Expres

ÎNGRIJORARE. Pesta Porcină Africană bate la „ușa” județului, în partea dinspre Argeș

 

Temerile că Pesta Porcină Africană (PPA) ar putea pătrunde în județul Brașov au crescut odată confirmarea unui focar al acestei boli pe raza județului Argeș.

Reprezentanții Prefecturii Brașov au anunțat, astăzi, că, pe fondul situației, Centrul Local de Combatere a Bolilor Brașov a luat măsura de a institui un punct de control rutier permanent în localitatea Fundata, situată la granița cu județul Argeș, în scopul verificării tuturor mijloacelor de transport pentru animale și alimente care tranzitează județul Brașov.

Acțiunea este derulată de reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Inspectoratului Județean de Poliție și ai Jandarmeriei Brașov, în scopul supravegherii mișcării animalelor comerciale, în special a porcinelor, din zona de focar către zona în care boala nu evoluează.

În data de 2 noiembrie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului Pestei Porcine Africane la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negrași, județul Argeș.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de trei kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Articole asemănătoare

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Autoritățile amintesc faptul că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
PPA nu se transmite la oameni, dar este periculoasă din punct de vedere social și economic, deoarece nu există vaccin pentru prevenirea ei în rândul porcilor și nici tratament.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button