Expres

„Dragnea a vrut să bată palma ca dictatorii din statele africane”

 

Deputatul USR Brașov, Tudor Benga, propune ca sumele încasate de Statul Român din exploatarea gazelor din Marea Neagră să fie folosite exclusiv pentru cofinanțarea unor investiții de dezvoltare a infrastructurii, în proiecte desfășurate în parteneriat sau cu asistența unor structuri internaționale, cu experiență în domeniu. Propunerea deputatului Tudor Benga a fost depusă sub forma unui amendament la Legea Offshore, dezbătută în ședința de săptămâna trecută a comisiilor reunite ale Parlamentului. După ce, în vară, Legea offshore a fost retransmisă de preşedintele României spre reexaminare, în 2 octombrie proiectul a fost analizat de comisiile reunite ale Parlamentului, din care au făcut parte şi patru parlamentari de Braşov (social-democraţii Mihai Mohaci, Viorel Chiriac, Roxana Mînzatu, plus deputatul USR Tudor Benga). A doua zi, proiectul ar fi urmat să privească votul final în Camera Deputaţilor. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, decizia finală fiind ca actul normativ să se întoarcă la comisii, urmând a fi analizat, încă o dată, în cursul acestei săptămâni. Modul în care a fost analizat proiectul până acum l-a nemulţumit pe deputatul braşovean, Tudor Benga (USR), care a precizat într-o conferinţă de presă, că în tot circuitul parlamentar implicarea Guvernului a fost nesemnificativă. „În 2 octombrie, Guvernul a fost reprezentat de doi secretari de stat. Statul român trebuia să vină cu propria evaluare. Noi operăm acum cu datele oferite de investitori, nu cu cele ale statului român. Statul român ar fi trebuit să fie acolo şi să protejeze interesele României. În ceea e priveşte acest act normativ, interesele statului român erau reprezentate de Liviu Dragnea şi de parlamentarul social-democrat Iulian Iancu. Obiecţia mea în ceea ce priveşte modul în care a fost pregătit acest act normativ este că nu s-a organizat o dezbatere publică, că proiectul nu a fost supus spre consultare publică pentru o perioadă de una, două sau trei luni”, a precizat Benga.

„De aceste încasări trebuie să beneficieze toți cetățenii României”

În realitate, a  continuat parlamentarul braşovean, Liviu Dragnea a vrut să „bată palma” de unul singur cu investitorii: „La fel făceau în anii ’70 dictatorii din statele africane. Negociau singuri vânzarea resurselor naturale ale ţărilor pe care le conduceau”. Ba mai mult, parlamentarul braşovean a afirmat că preşedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputaţilor, social-democratul Iulian Iancu, „pare vârful de lance al intereselor ruseşti. Dacă legea eşuează, ruşii vor fi cei mai fericiţi, pentru că îşi vor menţine semimonopolul în Europa de Est şi Centrală”. Pe de altă parte, deputatul USR de Braşov a anunţat că în 2 octombrie, când s-a discutat despre destinaţia sumelor încasat de statul român în urma exploatării gazelor naturale din Marea Neagră, a depus un amendament la proiectul Legii Offshore: „De aceste încasări din exploatarea gazelor de pe platoul Mării Negre trebuie să beneficieze toți cetățenii României, iar acest lucru se face cel mai bine prin dezvoltarea infrastructurii. Având în vedere că Statul român a demonstrat deja, în mai multe ocazii, că este un prost gestionar al fondurilor proprii, cred că este nevoie de expertiza instituțiilor financiare, astfel încât să putem avea garanția că vor fi implementate proiectele propriu-zise și că nu se vor repeta scenariile din anii 2000, când s-a spus că banii vor fi folosiți pentru autostrăzi, iar în acest moment nu avem decât câțiva kilometri funcționali. De aceea am venit cu un amendament prin care am propus ca sumele încasate din exploatarea gazelor din Marea Neagră să fie folosite pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură din România, în proiecte care beneficiază de asistența tehnică din partea unor foruri internaționalele cu experiență, de tipul BERD, Băncii Europene de Investiții sau Băncii Mondiale”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button