Expres

Amenzi de până la 25.000 de lei celor care vând băuturi energizante minorilor

 

Comercianților le va fi interzis să mai vândă băuturi energizante tinerilor care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, urmând să fie interzisă și vânzarea acestor băuturi prin intermediul aparatelor automate. Simultan, va fi interzisă comercializarea acestui tip de băuturi în unități sanitare, în incinta și la o distanță mai mică de 50 metri față de orice punct de acces în unități de învățământ, cu excepția universităților. Pentru nerespectarea acestor interdicții, comercianții vor fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 lei și 25.000 lei. Noile reguli au fost pregătite la nivelul Guvernului, cu intenția de a fi aplicate într-un termen de aproximativ o lună de la aprobare. Este o interdicție oarecum similară aplicată de mai mulți ani de autorități în cazul țigărilor, în sensul de a interzice vânzarea către minori, dar care în practică este rar respectată și la fel de rar sancționată de autorități.
Argumentul este că aceste băuturi energizante, care sunt băuturi non-alcoolice ce conțin cafeină, vitamine din complexul B și alte ingrediente ca taurina, D-glucurono-g-lactonă (glucuronolactonat), ginseng și guarana, cu efect de stimulare a sistemului nervos central și creștere a performanțelor intelectuale și fizice, sunt în trendul preferințelor tinerilor, fiind accesibile, dar și cu posibile efecte negative asupra organismului la un consum excesiv. Cantitatea de cafeină poate fi de 2-3 ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau cola. Formulele de băuturi energizante pot conține mai multă cafeină decât un espresso. Efecte ale consumului de băuturi energizante: inducerea stării de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, creșterea riscului de apariție a diabetului, iar abuzul poate conduce la moarte subită. De asemenea, s-a observat că nivelul ridicat de aciditate al acestor băuturi duce la erodarea smalțului dentar și la reducerea abilităților cognitive și tulburări comportamentale (la un consum cronic de peste 2-3 porții pe zi).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button