Politic

Ciudata aritmetică a pensiilor

 

Minstrul Muncii, Lia Oguța Vasilescu, a confirmat datele Institutului Național de Statistică potrivit cărora cuantumul a 100.000 de pensii speciale este echivalent cu 4 milioane de pensii obișnuite.

„Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituții. Deocamdată aceste informații au fost date de Institutul Național de Statistică” a declarat Olguța Vasilescu.

Ea a evitat, însă, să spună dacă Guvernul va acționa în vreun fel față de această situație.

În România există mai multe categorii de persoane angajate la stat care sunt exceptate de la Legea pensiilor și se pensionează pe baza unor legi speciale, la o vârstă semnificativ mai mică decât ceilalți. În plus persoanelor din aceste categorii nu li se ia în calcul, la stabilirea pensiei, contributivitatea în timp la fondul de pensii, ci li se socotește 80% din ultimele venituri salariale brute. În unele cazuri, la calculul pensiilor speciale se adaugă și sporurile încasate de respectivii angajați ai statului.    

Printre beneficiarii de pensii speciale se numără judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul asimilat judecătorilor și procurorilor, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor, personalul de specialitate criminalistică și personalul auxiliar ce ocupă funcții cu această specialitate, tehnicienii criminaliști din cadrul parchetelor, funcționarii publici cu statut special ce lucrează în penitenciare, funcționarii Curții de Conturi, angajații Curții Constituționale, personalul aeronautic civil navigant, militarii, polițiștii, parlamentarii, diplomații.

În funcție de categorie, aceștia pot ieși la pensie la 48-50-60 de ani, cu pensii de câteva ori mai mari decât a cuiva care a cotizat 40 de ani la fondul de pensii și se pensionează la 65 de ani.

În cazul foștilor judecători și procurori, precum și a urmașilor acestora, pensiile de serviciu și cele de urmaș se actualizează orid e cțte ori se majorează indemnizația brută lunară a unui judecător și procuror în activitate. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, beneficiarii pensiilor își păstrează sumele aflate în plată (fără diminuarea corespunzătoare).

De altfel, în România existau anul trecut 60 de persoane care încasau lunar pensii de peste 100.000 de lei, toți fiind foști magistrați.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button