Protejarea prin împușcare
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, „tehnocrata” Cristiana Pașca-Palmer, a emis un Ordin, pus în dezbatere publică până astăzi, prin care permite derogări de la legislația ce protejează unele specii de animale sălbatice. Practic, ordinul ministrului permite omorârea „numărului maxim de intervenție în cazul speciilor urs, lup și pisică sălbatică”, după cum urmează: 552 de urși, 657 de lupi și 482 pisici sălbatice „aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic” (??? – adică și pui, și femele gestante???). Demn de semnalat este că toate cele trei specii sunt protejate prin lege la nivel național și european (prin Directiva Habitate), ursul brun fiind chiar specie prioritară (ca atare strict protejată). Ca o șmecherie tipic dâmbovițeană, exersată de mai mulți ani, cum speciile protejate nu intră sub incidența Legii Vânătorii, pentru omorârea lor legalizată nu se folosește termenul „împușcare”, ci… „recoltare”, de parcă ar fi cartofi sau porumb! Mai este ceva interesant: după fiecare ucidere sau capturare a unui exemplar de animal din cele trei specii protejate, ordinul prevede obligativitatea întocmirii unui raport în care, printre altele, trebuie completată rubrica „Motivul recoltării/derogării”, prin bifarea unor căsuțe aferente unor motivații-standard, compuse de cei din minister, printre care: „În interesul protejării faunei și florei sălbatice, precum și al conservării habitatelor naturale” și „pentru consecințe benefice de importanță fundamentală pentru mediu”. Nu-i culmea??? Se dă liber, în mod oficial, pentru „recoltarea” a 1.691 de animale protejate, parte a faunei sălbatice, în scopul… protejării faunei!!! Și-a florei, de parcă lupii, urșii și pisicile sălbatice taie pădurile, distrug pășunile montane, pasc excesiv ș.a.m.d.!!! Nu-i de râsul curcilor?
Încă o chestiune: ministerul invocă, între altele, în apărarea acestor cote de „recoltare” a animalelor din specii protejate, un studiu făcut de un colectiv al Universității Transilvania din Brașov. Numai că, așa cum au observat organizații de mediu precum WWF România, respectivul studiu includea și râșii. Or, onor ministerul a considerat valabil acel studiu pentru urși, lupi și pisici sălbatice, și nevalabil în privința râșilor. Fără nici o explicație! Păi, ori e laie, ori bălaie, nu? Mai mult, 6 din 9 experți din grupul consultativ au contestat studiul și au cerut refacerea lui, însă au fost tratați cu spatele!
Nu este prima dată când autoritățile de la București dau liber la uciderea unor animale din specii (teoretic) protejate. În fiecare an se stabilesc asemenea „cote de recoltare”. Iar Guvernul Cioloș, cu toată tehnocrația lui, are exact aceeași abordare ca guvernele anterioare, formate din politicieni. România este, astfel probabil singura țară europeană în care animalele sălbatice sunt protejate prin împușcare! Care-i interesul? Păi, care să fie? Banii (un trofeu de urs costă în medie 8.000-.9.000 de euro, dar sunt unele ce costă mult mai mult) și plăcerea unora de trage cu pușca…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.