Nostra Silva: 98% din infracțiunile legate de păduri NU au fost sancționate în instanță
Nostra Silva (Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România) a trimis o scrisoare deschisă către premierul Dacian Cioloș, în care arată care sunt măsurile prioritare pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă industria lemnului. „Ne adresăm dumneavoastră cu propuneri de măsuri prioritare pentru o mai bună orientare a politicilor Guvernului în soluționarea problemelor reale cu care se confruntă pădurile şi industria lemnului, care realizează peste 3% din PIB, peste 7% din exportul național, un sold favorabil export-import de peste 3 mld. euro şi în care lucrează peste 150.000 salariaţi“, se arată în scrisoarea deschisă.
„95% dintre amenzi au fost contestate“
Nostra Silva arată, printre altele, problemele legate de aplicația Inspectorul Pădurilor. „Intervenția dumnevoastră în favoarea “eliminării vulnerabilităților aplicației Inspectorul Pădurilor” și pentru adoptarea unui “pachet de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale” este marginală față de problematica reală a întregului sector forestier prezentată mai sus, provocând un nou val de măsuri și abordări populiste, deteriorând imaginea acestui sector industrial, existând şi pericolul ca producătorii de mobilă sa fie afectați de pierderea comenzilor, ca urmare a neîncrederii partenerilor externi privind provenienţa materialului lemnos.
Reducerea volumului exploatat, ca urmare a crizei licitațiilor de masa lemnoasă organizate de Romsilva în primăvara anului 2016, dar şi măsurile de control şi suprareglementarea excesivă au condus la o criză grava de resursă in industria mobilei, la pierderea comenzilor externe si o criză a aprovizionării populației cu lemn de foc!
Vă informăm că din contravenţiile aplicate în urma controalelor efectuate în perioada 2014-2015, 95% dintre acestea au fost contestate şi anulate de către instanţe, iar o parte s-au finalizat cu un avertisment. În privinţa infracţiunilor comise în aceiaşi perioadă, doar 2% dintre acestea s-au finalizat prin hotărâri judecătoreşti definitive, iar restul de 98% fie nu au fost finalizate prin rechizitoriu şi trimitere în judecată, fie instanţele au dispus soluţii de clasare“, se menționează în scrisoarea adresată lui Dacian Cioloș.
Domeniu reglementat de 97 ordine de ministru
Printre propunerile făcute de Federaţia Proprietarilor de Păduri se numără:
„Simplificarea legislației silvice –domeniu reglementat de peste 20 de legi și 97 ordine de ministru;
Alocarea de fonduri in valoare de 75-150 milioane euro, din veniturile proprii ale Romsilva, pentru accesibilizarea fondului forestier şi extinderea suprafeţelor pădurilor;
Includerea industriei mobilei între sectoarele prioritare ale strategiei de dezvoltare economica a României, cu accent pe dezvoltarea zonelor rurale;
Implementarea de urgenţă de către administratorul fondului forestier proprietate publicăa principiilor de valorificare superioară a masei lemnoase, în conformitate cu prevederile Codului Silvic“, mai arată Nostra Silva.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.