Reprezentanţii Holzindustrie spun că cedează lemnul suplimentar către stat
Începând cu martie, Holzindustrie Schweighofer a decis ca „ toate cantităţile de lemn intrate pe poarta fabricii şi care în urma măsurătorii finale depăşesc volumele înscrise în documentele de însoţire a mărfii să nu fie recepţionate pentru prelucrare şi să fie depozitate separat“, se arată într-un comunicat. Reprezentanții companiei arată că diferenţele de volum între măsurătorile manuale de la locul de expediţie şi cele electronice din fabrică sunt frecvente, din cauza formei neregulate a buştenilor.
„Holzindustrie Schweighofer a notificat zilnic Garda Forestieră – Ministerul Mediului despre toate cantităţile de lemn care nu corespundeau cu documentele de însoţire a mărfii. Până azi, 01.09.2016, compania a trimis 102 înştiinţări către Garda Forestieră şi 1301 înştiinţări către furnizori, pentru un volum total de lemn de 1636 m3, mare parte dintre diferenţe încadrându-se în marja de eroare a măsurătorilor.
După 6 luni, în cursul lunii august, Garda Forestieră Cluj şi Poliţia Economică din Alba Iulia, s-au deplasat la sediul fabricii Holzindustrie Schweighofer din Sebeş pentru a verifica obiectul sesizărilor companiei. Societatea Holzindustrie Schweighofer, aşa cum se poate vedea din documentele puse la dispoziţia autorităţilor, a colaborat, a identificat şi a oferit în totalitate toate informaţiile necesare în vederea luării măsurilor legale necesare.
Legislația în vigoare permite, în ciuda notificărilor voluntar făcute de noi, sancționarea unor companii, ca a noastră. Volumul rezultat ca diferenţă între măsurători, declarat în notificările trimise de Holzindustrie Schweighofer, a fost depozitat în vederea clarificării situaţiei în incinta fabricii, într-un loc special amenajat, delimitat şi securizat“, se menționează în comunicat. Reprezentanții companiei mai spun că legislaţia nu asigură cadrul necesar pentru reglementarea situaţiei de fapt, „care afectează întregul sector forestier“.
Amintim că Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în 2003, la Sebeș. În prezent, compania are alte două fabrici de cherestea – la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești. Compania a fost acuzată de mai multe ori de ecologiști că este responsabilă, indirect, de defrișarea iresponsabilă a pădurilor din România.
Citiți și:
Holzindustrie Schweighofer reacționează în urma unui articol despre defrișările ilegale din Argeș
Nostra Silva: „Japonezii întrețin tăierile ilegale de lemn din pădurile virgine ale României“
Holzindustrie Schweighofer: „Aprovizionarea se face doar cu lemn exploatat legal“
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.