112

Focar de Antrax la Giurgiu

 

Un gospodar din localitatea Vieru, comuna Putineiu, județul Giurgiu, a dus la analiză organele unui berbec care murise. Astfel, s-a confirmat că animalul avea antrax.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă de către DSVSA Giurgiu: „În data de 14 iulie a fost confirmat un caz de antrax. În urma sacrificării de necesitate a unei ovine în data de 11 iulie, proprietarul a tranșat animalul și a depozitat o parte în frigiderul aflat în exploatare, iar o altă parte a fost consumată la masa de seară împreună cu familia. În dimineața zilei de 12 iulie, proprietarul a găsit o ovină moartă și a deschis cadavrul observând că splina este mărită și cu aspect anormal, a decis să ia organele și să se prezinte la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu în vederea efectuării examenului de laborator’, detaliază comunicatul DSVSA Giurgiu.

Odată stabilită existența bolii, potrivit sursei citate, s-au dispus măsuri suplimentare specifice pentru un focar de Antrax. În localitățile Putineiu, Vieru, Hodivoaia și Gogoșari a fost instituită zonă de restricție, urmând a fi efectuate toate măsurile necesare, printre care examenul clinic individual al tuturor animalelor din efective contaminate (bovine, cabaline, ovine, caprine, porcine), izolarea și ținerea sub observație timp de 14 zile a eventualelor animale bolnave.

În comunicatul DSVSA se menționează că de la data notificării suspiciunii și până în prezent nu au mai fost constatate alte animale bolnave sau mortalități în efectivele din gospodăria și localitatea respectivă.

La nivelul județului, ultimul focar declarat de antrax a fost tot comuna Putineiu, în anul 1987, în cadrul unui complex de bovine.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button