[ViDEO] BRAŞOV. Traumele în urma violenţei domestice trebuie gestionate de specialişti special formaţi
Opt din zece femei recunosc că, la un moment dat al vieţii lor, au trecut printr-o formă de abuz, fie fizic, fie verbal sau emoţional, în cadrul familial. Aceste date, prelucrate în urma unui studiu recent despre violenţa domestică, ne-au fost prezentate azi la conferinţa ocazionată de încheierea proiectului „CONNECT – Construirea Reţelei de Specialişti în Consilierea Traumei”, realizat de Universitatea Transilvania Braşov, în colaborare cu alte instituţii şi organizaţii ce militează împotriva violenţei de orice formă.
Doamna Elena a apelat la serviciile specialiștilor din cadrul Serviciul de Sprijinire a Victimelor (SSV) într-un moment de tristeţe, care i-a generat o depresie accentuată. Sentimente profunde precum cele de victimizare, autodevalorizare și culpabilitate, au făcut-o pe femeie să se distanţeze faţă de oamenii din jur. Era în conflict deschis atât cu familia (soțul), cât și cu colegii de muncă. A aflat de serviciile SSV de la o prietenă și, deși la început era neîncrezătoare și vizibil dezamagită de tot ce i se întâmplă, a continuat să lucreze cu specialiștii.
Cazul ne-a fost prezentat de reprezentanţii Serviciului de Sprijinire a Victimelor din cadrul Crucii Roșii Brașov, care oferă gratuit informare juridică și consilieră psihologică tuturor victimelor criminalității.
„Resursele doamnei Elena au fost importante pentru reușita intervenției – dorința de a trăi o altă viață, dorința de a se uita în oglindă și a se privi cu iubire, nu cu ură și dispreț… Astfel că, prin metafore, tehnica afirmațiilor constructive, prin creerea unui nou sistem de valori ca referință, prin conștientizări repetate și implementarea acestora în viața reală, de zi cu zi, dincolo de cabinet, dintr-o persoana deprimată, psihoterapeutul, a reușit să redescopere un om care zâmbește, se autocontrolează, participă la conferințe de psihologie, merge la biblioteca județeană și citește cărți de dezvoltare personala. Și-a îmbunătățit relațiile cu colegele de muncă, de altfel cu care era în conflict, și a acceptat ca soțul ei să se întoarcă acasă. Deși încă mai simte frica, potențialul agresiv a scăzut, starea de bine este prezentă și spune că este fericită că în ultimul timp a cunoscut numai oameni buni”, a completat Raluca Buzea, directorul la Crucea Roşie filialal Braşov.
De astfel de specialişti este nevoie acută atât în ţară, cât şi la Braşov, având în vedere numeroasele cazuri similare sau chiar mai dramatice decât cel prezentat anterior. Pentru formarea acestora a fost conceput şi derulat proiectul Universităţii Transilvania Braşov, în calitate de aplicant în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014, Programul RO20 – „Violenţa domestică şi violenţa bazată pe deosebirea de sex”, împreună cu Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Centrul de Prevenire a Violenţei Familiale şi Societale, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Centrul de Cercetare Psihologică, Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei – Artemis şi The Foundation Tisip, Norvegia, în calitate de parteneri.
Azi au fost prezentate rezultatelor proiectului demarat cu un an în urmă și împărtășirea experiențelor partenerilor și ale specialiștilor, participanți la programul de formare profesională în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice.
„Proiectul demarat încă din aprilie 2015 și concretizat prin această Conferință finală a avut ca scop formarea specialiștilor care activează în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice printr-o viziune și concepție unitare, cu accent pe parteneriatul regional și colaborarea în rețea, în vederea dezvoltării și consolidării serviciilor legate de violența domestică”, ne-a declarat managerul proiectului, lector univ. dr. Diana-Cristina Bodi.
Obiectivele vizate de proiect răspund priorităţilor şi obiectivelor stabilite prin Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie pentru perioada 2013-2017. Proiectul va genera efecte pe termen lung prin implementarea unui program de formare adecvată, adresat profesioniştilor relevanţi (psihologi, asistenţi sociali, medici, jurişti, poliţişti etc.) din cadrul serviciilor de monitorizare şi intervenţie în cazurile de violenţă în familie.
„Ne propunem pe viitor profesionalizarea intervenţiilor în cazurile de violenţă. Proiectul este foarte important, în primul rând, pentru beneficiarele indirecte, respectiv victimele violenţei. În momentul în care pornesc pe traseul lor de victimă, trecând pe la Poliţie, Servicii sociale, Medicina legală, etc – se aşteaptă să întâlnească profesionişti. Cursanţii au învăţat multe lucruri, pentru că s-a stabilit un «limbaj» comun între profesionişti, principii de lucru. De asemenea, s-a întâmplat un lucru important. Li s-a modificat oarecum filozofia de viaţă a participanţilor la proiect. Asta pentru că fenomenul violenţei este atât de prezent în societatea românească încât nici măcar nu ne dăm seama cum ne afectează pe fiecare dintre noi, implicit pe profesioniştii care lucrează cu victimele”, a precizat Iolanda Beldeanu, responsabil formare programul Connect.
La aceste cursuri au participat 259 de persoane de mai multe profesii, din opt judeţe din Regiunea Centru şi Regiunea Nord-Vest.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.