BRAŞOV. Drumeţie tematică în Aria Protejată Muntele Tâmpa
Asociația Renaturopa și Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov, custode al Ariilor Protejate Muntele Tâmpa și Stejerișul Mare au celebrat Ziua Internaţională a Biodiversităţii 2016 prin intermediul unei excursii tematice de informare şi conştientizare a 24 de elevi de la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” Brașov. Acţiunea face parte din planul de activităţi al proiectului „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa”, ediția a III-a, proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin programul „Spaţii verzi – Arii Naturale Protejate”.
Liceenii, care se vor specializa în protecția mediului și ecologie, însoţiţi de prof. Oana Comisu, au asistat la o lecţie practică în natură susţinută de specialistul în arii protejate al custodelui AMB și de specialistul în habitate forestiere de la Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt. Cei 24 de tineri au primit cunoştinţe şi au învăţat să identifice cele mai întâlnite habitate forestiere şi specii de floră şi faună din Aria Naturală Muntele Tâmpa. Participanţii s-au arătat foarte interesaţi de toate aceste informaţii privind bogăţia biodiversităţii din aria vizitată, rolul acestor zone naturale în viaţa comunităţii braşovene şi importanţa pe care o are comunitatea în conservarea ecosistemelor existente în Braşov.
De asemenea, elevii participanți au străbătut pentru prima dată viitoarea potecă tematică dedicată fluturilor și florei, care va fi creată în aria protejată Tâmpa, prin proiectul amintit. O parte dintre aceștia vor fi instruiți nonformal ca Junior Rangers și vor avea calitatea de voluntari specializați în ghidarea turiștilor pe traseul tematic ce va fi finalizat în luna iulie a acestui an.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000, a proclamat ziua de 22 mai ca Zi internațională a diversității biologice, în scopul creșterii gradului de înțelegere și conștientizare a problemelor legate de biodiversitate. Tema sub care a fost marcată în 2016 Ziua internațională a diversității biologice a fost „Integrarea biodiversității; Susținerea oamenilor și a mijloacelor de existență”. Biodiversitatea este fundamentul vieții și al serviciilor esențiale oferite de ecosisteme. Prin urmare, ea stă la baza mijloacelor de trai ale oamenilor și a dezvoltării durabile în toate domeniile de activitate, inclusiv sectoare ale economiei precum agricultura, silvicultura, pescuitul și turismul. Prin stoparea pierderii biodiversității se investește în oameni, în viața și bunăstarea acestora.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.