Eco

BRAŞOV. Garda de Mediu nu dă amenzi din cauza campaniei electorale

 

Deşi multe dintre primăriile din judeţ stau prost la capitolul colectare şi depozitare deşeuri, ceea ce i-ar „califica” pe primari la amenzi serioase din partea Gărzii de Mediu, instituţia îi va păsui pe edili până în 6 iunie, cel puţin. Motivul: este campanie electorală, iar orice sancţiune s-ar putea interpreta politic, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor (foto), astăzi, într-o conferinţă de presă.

Gabor a precizat că a avut ieri o întâlnire cu operatorii din judeţul Braşov  care ridică deşeurile, la care au participat prefectul Ciprian Băncilă, reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Braşov şi comisarii Gărzii de Mediu.
„Din păcate, situaţia este foarte rea în ceea ce priveşte colectarea şi depozitarea deşeurilor. În următoarea perioadă, Consiliul Judeţean, care răspunde cu localităţile, nu va putea atrage fonduri europene pentru că nu vom ajunge niciodată la un operator unic, condiţie indispensabilă pentru a face proiect . Din această cauză, trebuie să facem un plan de management al deşeurilor cu UAT-urile (unităţi administrativ-teritoriale, primării – nota red.) şi cu fiecare operator”, a precizat Gabor.
În 2015, peste 48.827 de tone de gunoi au fost depozitate la rampa ecologică. Problema pe care a constatat-o conducerea administraţiei judeţene este că cele mai multe UAT-uri nu au contract cu depozitul ecologic de la Braşov. Dacă în ţara Făgăraşului problema este rezolvată apelând la operatorii din alte judeţe, siutţai mai aporape decât Braşovul (Oraşul Victoria le duce în zona Sibiu şi Mediaş, iar cei de la Buneşti la Sighişoara, de exemplu), mai sunt peste 20 de localităţi care nu au contracte nici de depozitare, nici de salubrizare. Mai mult, la această oră, comunele Şoarş, Racoş şi Dumbrăviţa nu au contracte de operator.

„Ca să nu se interpreteze electoral, după 6 iunie, Garda de Mediu va aplica legea la sânge, iar amenzile nu sunt chiar foarte mici. Până atunci, primăriile au termene de conformare. Dar până la acest termen, atât UAT-urile, dar şi societăţile de profil trebuie să facă un dosar în care să avem clar datele pe ultimii trei ani, ca să putem face un proiect real de management al deşeurilor. Ei au tot scăzut cifrele raportate, ca să nu-i prindem că au depozitat pe unde au depozitat, cum e cazul Dealului Galaţi de la Făgăraş. Trebuie să facem staţii de transfer, să facem o rampă ecologică ca aceea de la Săcele în zona Rupea-Făgăraş, ca să nu mai coste foarte mult transportul”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

 

Citiţi şi:

BRAŞOV. „O să avem lângă fiecare localitate un munte de gunoi!”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button