Eco

[ViDEO] De ce dispar pădurile! Tir oprit „la poarta abatorului de lemn Schweighofer“

 

O înregistrare video arată în cât timp este oprit un tir plin cu lemne, după ce o persoană a cerut să fie verificat dacă este legal sau nu transportul. Cei mai mulţi oameni se pot gândi că a fost nevoie doar de câteva minute. N-a fost aşa. „Trei apeluri la 112. Trei judeţe străbătute. 112 km. parcurşi cu 28 de km/oră pe autostradă şi reveniri din sensul giratoriu. Au trecut peste 2 ore până la intervenţia Poliţiei. În cele din urmă, tirul a fost oprit la poarta abatorului de lemn Schweighofer, la Sebeş“, informează nostrasilva.ro, care a şi postat înregistrarea. Nu se precizează şi alte amănunte, de exemplu ce s-a întâmplat cu lemnul din tir şi ce fel de acte avea şoferul la el.

Wood Tracking-ul şi Radarul pădurilor

Pe YouTube, înregistrarea apare sub titlul „Două ore urmărind lemnul ilegal prin judeţe – eşecul „Wood Tracking“. „Wood Tracking“ este denumirea folosită în lupta pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori.

Amintim că oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii. Anunţul a fost făcut în toamna anului 2014, când a fost lansat sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca „Radarul pădurilor“. „Radarul pădurilor“ este un sistem informatic care permite monitorizarea în timp real a traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până devine mobilă sau iese din ţară.

Amendat pentru că a sunat la 112 să salveze pădurea

Anul trecut, un bărbat din comuna Băiuț din județul Maramureș a fost amendat cu 1.000 de lei de agentul de poliție din comună pentru că a sunat la numărul 112 pentru a sesiza un transport ilegal de masă lemnoasă. Poliţistul ar fi constatat că transportul era legal, aşa că l-a amendat pe cel care a făcut sesizarea. Verificările făcute ulterior de Ministerul Mediului au arătat că transportul era ilegal. Deşi a obţinut anularea amenzii în prima instanţă, tânărul se mai luptă prin tribunale, pentru că Poliţia Maramureş a făcut apel – se anunţa în ianuarie.

Protestul pădurarilor

Azi, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, are loc protestul pădurarilor. Lucrătorii din industria lemnului cer suspendarea Regulamentului privind licitaţiile, din cauza căruia piaţa este aproape blocată de la începutul anului. Regulamentului de vânzare a masei lemnoase are două efecte negative – în primul rând a dus la blocaj economic și în al doilea rând ar putea duce la concedierea a 7.000 din cei 16.500 de angajați ai Romsilva, spun protestatarii, conform Digi 24.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button