Expres

BRAŞOV. „Salariul” pentru câine a provocat un „asalt” la Azilul canin

  • catelusi strada_200219.jpg
 

Iniţiativa Deliei Botea (foto 1), voluntar la Adăpostul Canin din Stupini (dar şi la alte adăposturi din judeţ, fiind de fapt ceea ce se numeşte un „rescuer” – salvator de animale), de-a oferi 100 de lei pe lună celor care iau un câine acasă a provocat deja un asalt. Delia şi colegii săi din grupul de pe Facebook – „Protecţia animalelor Braşov” au început de ceva vreme o campanie de adopţii, dar acum au lansat un apel către cei care doresc să ajute câinii fără stăpân, care au de suferit mai mult odată cu venirea iernii şi a frigului. Ei au anunţat că acei căţei care vor fi luaţi acasă vor fi gata vaccinaţi, microcipaţi şi spălaţi, ce trebuie să facă stăpânii de ocazie fiind să-i plimbe şi să le ofere un loc în gospodăria lor. De asemenea, hrana patrupedului va fi oferită tot de către membrii grupului, aceştia urmând a construi chiar şi cuşca animalului. Mai mult, cei care vor alege să se implice în această acţiune se vor alege cu câte 100 de lei lunar. Câinele nu va fi ţinut în lanţ, ci într-un ţarc, iar la plimbare va ieşi cu lesă sau ham, „stăpânii” trebuind totodată să-i ofere momente de joacă.

Asociaţia Milioane de Prieteni nu susţine campania

Anunţul a provocat deja un asalt la Adăpostul Public de la Stupini, aflat în administrarea Asociaţiei Milioane de Prieteni, ai cărei reprezentanţi au ţinut să facă precizări: „Asociaţia Milioane de Prieteni şi Adăpostul Public de la Stupini NU susţin această campanie. AMP este co-administrator al Adăpostului Public din Stupini din 2013, de la semnarea unui protocol de colaborare încheiat cu Serviciul Public de Gestionare a Animalelor din cadrul Primăriei Braşov. De atunci, activitatea adăpostului este cât se poate de transparentă şi orice campanie este anunţată oficial, prin intermediul reprezentanţilor presei, de către AMP. În aceste condiţii anunţăm faptul că NU există cadrul legal pentru a trimite în adopţie temporară câinii din Adăpostul din Stupini. Din Adăpostul Public se pot face doar adopţii la distanţă (virtuale) sau adopţii definitive. Adopţiile definitive se fac după semnarea unui contract de adopţie prin care noul proprietar se obligă să îi ofere căţelului toate condiţiile necesare unui trăi decent. Aşadar, NU avem nici o legătură cu acest anunţ, NU avem cadrul legal să susţinem o astfel de campanie în vreun fel şi îi rugăm pe oameni să NU mai meargă la Adăpostul Public din Stupini pentru a cere să primească de acolo un câine şi bani pentru el”.

„E vorba despre foster, nu despre adopţie”

Delia ne-a spus însă că nu a anunţat nicăieri că este vorba despre animalele din vreun adăpost, ci despre câinii pe care ea şi prietenii ei – ca persoane fizice, fără a fi constituiţi într-o asociaţie, ci doar ca membri ai acelui grup de pe Facebook – îi salvează de pe stradă şi îi ţin pe la ei acasă ori pe la rude sau chiar prin spaţii închiriate. „Am lansat campania şi acum am intensificat apelul, pentru că nu prea mai avem spaţiu pentru căţeluşi. Eu am adunat 21 de exemplare, unele le ţin la rude. Odată cu venirea iernii se vor bucura de mai multă grijă în curtea unei familii decât pe unde se află acum. Nu este vorba despre adoptat câinii de la adăpost în această campanie, ci de conceptul de foster, adică găzduire şi îngrijire a animalelor salvate de pe străzi până le găsim definitiv un stăpân”, ne-a explicat tânăra.

Toate detaliile vor fi stabilite printr-o înţelegere scrisă, iar voluntarii vor face vizite inopinate, pentru a se asigura că animalele sunt bine îngrijite. Ea a precizat că banii vin de la asociaţii de protecţia animalelor din străinătate, cărora trebuie să li se prezinte o situaţie clară a cheltuielilor efectuate.

Cei interesaţi o pot apela pe Delia la numărul de telefon 0743077303.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button