Eco

[ViDEO] Dezastru ecologic în Brazilia! S-a rupt un baraj!

 

Brazilia retrage licența minieră companiei Samarco după tragicul accident minier care a avut loc luna aceasta. „Iazurile de decantare reprezintă cel mai semnificativ risc asociat proiectelor miniere. Concluzia analiștilor este din nou confirmată de cel mai recent accident minier din Brazilia, unde o breșă în barajul iazului a produs una dintre cele mai mari deversări de steril din lume. Scurgerea catastrofală s-a produs la ora locală 16.00 și a dezlănțuit aproximativ 60 de milioane de metri cubi de apă și deșeuri de minereuri de fier. Torentul a inundat satul Bento Rodrigues și nămolul roșu a continuat să curgă în aval“, arată într-un comunicat de presă semnat de Mining Watch România.

Datorită zgomotului puternic, cea mai mare parte a locuitorilor a reușit să fugă pe o zonă mai înaltă din apropierea satului. Totuși, cel puțin 9 persoane au murit. Altele 19 sunt încă date dispărute și cel mai probabil au fost înecate în valul de steril. Printre victime se află în special copii și bătrâni.

Satul a fost distrus în totalitate. Localnicii au început o amplă operațiune pentru salvarea a peste 100 de specii endemice, inclusiv pentru transferarea peștilor într-un lac din apropiere. Acest demers a fost denumit simbolic „Arca lui Noe“.

„Mina de fier Samarco, al doilea cel mai mare exportator de minereu de fier din lume, e deținută de un joint-venture între compania anglo-australiană BHP Billiton și firma braziliană Vale. Autoritățile braziliene au declarat că au anulat licența de exploatare și operațiunile miniere au fost oprite… Costurile estimate pentru refacerea mediului ar putea depăși 1 miliard de dolari“, se mai arată în comunicat. Autoritățile de mediu din Brazilia au dispus amenzi de 66 de milioane de dolari anunțând că iau în calcul acționarea în instanță a companiei miniere pentru despăgubiri.

„Supraîncărcarea iazurilor de decantare ce duce la ruperea sau fisurarea barajelor este una dintre cele mai comune cauze a deversărilor accidentale de steril. Deversările toxice au devenit din păcate o imagine mult prea des întâlnită. Astăzi suntem solidari cu comunitățile braziliene afectate de această catastrofă, însă nu putem să nu ne gândim și la amenințarea reprezentată de cele două baraje de 169 m, respectiv 70 m, planificate la Certej”, a declarat Roxana Pencea din partea rețelei Mining Watch România.

sursa foto Reuters, via theatlantic.com


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button