Economic

Liber la promoţii uriaşe!

 

Consiliul Concurenţei doreşte să elimine interdicţia privind vânzarea în pierdere a oricărui produs prin intermediul promoţiilor. Preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat pentru economica.net că măsura i-ar ajuta pe retaileri care au reclamat faptul că actualele prevederi le creează dificultăţi în derularea activităţii. „Interdicţia vânzării în pierdere este o prevedere introdusă de la începutul anilor 90. Noi am vrea să propunem să fie scoasă. Este o intervenţie nejustificată în piaţă. Cred că are o logică, poate avea în 90, când statului îi era frică de evaziunea fiscală. Să nu zică cineva că am dat 100 de lei pe marfa asta, dar am vândut-o cu 5 lei. Dar ţara a mai avansat, instituţiile statului s-au întărit, iar ANAF şi-a întărit capacitatea. Ce rost are să introduci astfel de restricţii care nu îşi mai are rostul în economie?” a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit Ordonanţei privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă (99/2000) care a intrat în vigoare de la 1 ianbuarie 2001, „este interzis oricărui comerciant să ofere sau să vândă produse în pierdere, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 16 lit. a) -c), e)-i), precum şi în cazul produselor aflate în pachete de servicii. Prin vânzare în pierdere, în sensul prezentei ordonanţe, se înţelege orice vânzare la un preţ egal sau inferior costului de achiziţie, astfel cum acesta este definit în reglementările legale în vigoare”. Cu alte cuvinte, respectând legislaţia actuală, comercianţii pot vinde în pierdere în cazul lichidărilor de stoc. De asemenea, sunt acceptate vânzările efectuate în structuri de vânzare denumite magazin de fabrică sau depozit de fabrică, vânzările produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, după ce evenimentul a trecut şi este evident că produsele respective nu mai pot fi vândute în condiţii comerciale normale, precum şi vânzările produselor cu caracteristici identice, ale căror preţuri de reaprovizionare s-au diminuat.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button