BRAŞOV. Pepinieră modernă la Râşnov
Râșnovul se numără printre puținele localități din țară care au o pepinieră modernă, anunţă Primăria Râşnov, precizând că lucrările de amenajare a pepinierei de pe Valea Lungă au fost finalizate la sfârșitul lunii august. Investiția, în valoare totală de 5.140.631 lei (1.122.850 euro) a fost finanțată în proporție de 60% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, prin Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit România. O astfel de pepinieră era necesară ca să nu se mai achiziționeze puieți pentru împădurirea celor aproape peste 6.300 ha de fond forestier si peste 500 ha de pășuni împădurite aflate în proprietatea orașului.
Proiectul are ca obiectiv creșterea valorii economice și ecologice a pădurii din fondul forestier propietatea Orașului Râșnov, prin utilizarea de echipamente și mașini eficiente de recoltare și plantare, precum și prin producerea de puieti forestieri de calitate pentru nevoile proprii, contribuind astfel la implementarea cerințelor UE cu privire la sectorul forestier.
Pepiniera este amenajată în spatele masivului Postăvarul, pe o suprafață de 9.083 mp și este dotată cu un solar de 100 mp, amenajat si utilat cu sisteme de irigație; aproape 2.500 mp sunt câmpuri de cultură, unde vor sta puieții până la vârsta maturității. Pentru administrarea obiectivului, pază și depozitare in condiții sigure, a fost realizată o clădire administrativ-operațională, iar suprafața pepinierei a fost împrejmuită pentru a evita distrugerile.
Pentru dotarea pepinierei silvice, a fost achizitionat un pachet de utilaje și echipamente profesionale, necesare lucrărilor silvice de exploatare și producerii de puieți forestieri de calitate, cum ar fi: tractorul cu brat hidraulic (graifer), nacelă, tractor, plug reversibil, grapă cu discuri, semănătoare forestieră, plug de scos puieți.
Primarul Râșnovului, Adrian Ioan Veștea, a subliniat că proiectul este cu atât mai important cu cât eficientizează gestionarea fondului forestier, dar și pentru că Ocolul Silvic Râșnov nu va rămâne doar la stadiul de exploatare a pădurii, ci își va diversifica activitatea și prin producerea de puieți. Peste trei ani se va ajunge la o producție de 6.000 de puieți, iar după cel de-al cincilea an de exploatare se estimează că producția va fi de 35.000 de puieți pe an, edilul apreciind că „acesta este unul dintre cele mai importante și avangardiste proiecte de înființare a unei pepiniere silvice performante din țară”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.