Secrete pentru a avea o varză murată de calitate

Secrete pentru a avea o varză murată de calitate.
Ca să iasă varza murată bună – crocantă, gustoasă şi să reziste pe termen lung – contează câteva secrete pe care gospodarii/gospodinele cu experienţă le ştiu şi le respectă:
Alegerea verzei
Varza târzie de toamnă e mai dulce, mai densă şi are frunza mai groasă.
Trebuie puse la murat căpăţâni tari şi sănătoase, fără lovituri sau foi galbene.
Pregătirea
Scoate frunza exterioară, spală şi curăţă bine varza.
Scobeşte cotorul în formă de con – ca să încapă sarea şi să fermenteze uniform.
Pune sare grunjoasă, de murături, nu sare fină iodată.
Secrete pentru a avea o varză murată de calitate
Proporţia sare – apă
De obicei, la 1 litru de apă se pun 35-40 de grame de sare grunjoasă. Apa trebuie fiartă şi răcită înainte de a fi turnată peste varză.
Arome şi adaosuri
Hrean – ţine varza crocantă şi previne mucegaiul.
Mărar uscat, foi de dafin, piper boabe, ienibahar şi câteva boabe de porumb, pentru culoare.
Unele gospodine pun şi câteva felii de gutuie sau o tulpină de ţelină, pentru parfum.
Aspirina nu trebuie să lipsească – Detalii, AICI.
Butoiul / recipientul
Ideal din lemn sau sticlă, dar merge şi plastic alimentar. Trebuie să fie foarte curat.
Varza se aşează cu cotorul în sus, bine înghesuită.
Secrete pentru a avea o varză murată de calitate
Îngrijirea după punere
Dornitul (aerisitul saramurii) – timp de 2-3 săptămâni se suflă aer cu un furtun până la fundul butoiului, la 2-3 zile, pentru a opri amăreala şi a ajuta fermentaţia.
Varza trebuie să fie mereu acoperită cu saramură. Dacă scade lichidul, completează cu apă sărată în aceeaşi concentraţie.
Păstrarea
La loc răcoros, ferit de îngheţ, dar şi de căldură excesivă.
Iată şi o reţetă de varză murată marca Gina Bradea – AICI.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

