Sănătate

Mihaela Bilic: „Spune-mi ce mănânci ca să știu cum/cine ești”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că ar exista o legătură între mâncare și felul în care ne comportăm. Ea a explicat cum ar influența o dietă bogată în grăsimi sănătoase, comparativ cu o dietă bogată în produse cu zahăr.

„Spune-mi ce mănânci ca să știu cum/cine ești! Există o legătură între mâncare și felul în care ne comportăm? Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Din creierul uman, dacă eliminăm apa, rămâne o structură formată din grăsime. Nu doar compoziția, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente.

Contează să mâncăm grăsimi, dar și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi.

Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem «șterși»… simpli spectatori ai existenței noastre.
Măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional ar trebui să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in.

Lucrurile se complică însă când vine vorba de consumul de proteine și carbohidrați, sau mai bine zis de glucide rapide- în esență zahăr. Deși se bănuia de mult timp, pe baza observațiilor făcute pe copii, că zahărul determina un comportament agresiv și o agitație excesivă, neuroștiința ne confirmă acest aspect. Persoanele care au o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere. La polul opus, cei care consumă puține proteine și pun accentul pe zahăr și dulciuri, au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic și se erijează frecvent în «apărători ai dreptății»”, susține Mihaela Bilic.

„Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul. Însă un lucru e sigur: avem doar beneficii pentru sănătate dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3! Și recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă… chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, a adăugat ea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button