Timp liber

Piesă compusă de Regele Mihai, prezentată și la Brașov

Piesă compusă de Regele Mihai, prezentată și la Brașov

Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, în parteneriat cu Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Asociația Culturală Paul Constantinescu din Ploiești și Forumul Cultural Austriac din București, prezintă cel de-al doilea concert din cadrul turneului național „Romanian Young Virtuosos”.
Concertul va avea loc vineri, 4 octombrie 2024, ora 19:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Bulevardul Eroilor nr. 29) și va fi susținut de: Rodica Vică – soprană (Austria/România), Martiniana Antonie – mezzosoprană (Germania/România), Ștefan Cazacu – violoncelist (România) și Diana Ionescu – pian (România).
Un moment inedit al acestui turneu îl reprezintă interpretarea, de către talentata pianistă Diana Ionescu, a lucrării „Elegie”, care a fost compusă de M.S. Regele Mihai I al României, la vârsta de 20 de ani, fiind dedicată iubitei sale soții, Regina Ana. Această piesă, mai puțin cunoscută publicului larg, oferă o perspectivă artistică profundă asupra suveranului care, deși cunoscut mai ales pentru rolul său politic și istoric, deținea și un talent pentru muzică.
Lucrarea „Elegie” este o compoziție care reflectă sentimentele de dragoste și respect pe care tânărul Rege Mihai le purta viitoarei soții în perioada incipientă a relației lor. Compoziția este caracterizată de o delicatețe melodică și de un ton contemplativ, sugerând un amestec de melancolie și speranță, atribute tipice unei elegii. Lucrarea muzicală reușește să transmită o emoție profundă, fiind un omagiu al iubirii și devotamentului lor reciproc. „Elegie” a fost foarte rar prezentată publicului larg și, cu siguranță, va reprezenta o descoperire culturală importantă.
De asemenea, o noutate a acestui turneu o reprezintă și Ciclul de trei lieduri pe versuri de Noemi Marin pentru voce, violoncel și pian special compus de muzicianul Vlad Maistorovici. În program piese de George Enescu, M.S. Regele Mihai I al României, George Stephănescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino, Paul Constantinescu și Vlad Maistoroivici. Prin proiectul „Romanian Young Virtuosos”, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură își propune să inspire tânăra generație și să promoveze patrimoniul muzical național, oferind o experiență artistică de neuitat publicului din România.
Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: birou.presa.musicarte@gmail.com.
Prin proiectul „Romanian Young Virtuosos”, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură își propune să inspire tânăra generație și să promoveze patrimoniul muzical național, oferind o experiență artistică de neuitat publicului din România. Turneul național este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și se va desfășura după cum urmează:
„Romanian Young Virtuosos” este un proiect menit să prezinte atât publicului larg lucrări românești mai puțin cântate sau chiar necunoscute, dar mai ales să încurajeze tinerii muzicienii români, la început de drum, să-și continue formarea, având ca exemplu perioada de tinerețe a compozitorilor români ai secolului XX și XXI. Prin gesturile sale generoase de a susține tinerii muzicieni ai vremurilor sale, prin premii, promovare, mentorat și chiar ajutor financiar pentru cei în nevoie, George Enescu este un model și totodată o inspirație pentru acest proiect.
Proiectul se concentrează pe generația tânără, în special pe cea din domeniul muzical, fiind un proiect ce aduce laolaltă muzicieni tineri români, deja cu o carieră internațională și care aduc un manifest pentru generația și mai tânără de muzicieni din România, aspiranți și ei la o carieră internațională. Acest proiect este rezultatul cercetărilor sopranei Rodica Vică realizate în biblioteci și arhive din București și Viena. Proiectul promovează un repertoriu eclectic, cuprinzând lucrările de tinerețe ale compozitorilor români prezentate în aranjamente noi pentru două voci, violoncel și pian. De asemenea, violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici a creat Ciclul de trei lieduri pe versuri de Noemi Marin pentru voce, pian și violoncel, ciclu ce va fi prezentat în premieră națională în cadrul turneului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button