Expres

Oktoberfest 2024, festival cu „ecou” prelung în comunitatea brașoveană

Oktoberfest 2024, festival cu „ecou” prelung în comunitatea brașoveană

Ediția 2024 a festivalului Oktoberfest de la Brașov s-a încheiat duminică seară. A fost o ediţie specială, deoarece s-au împlinit 15 ani de când festivalul se desfăşoară la Braşov. A fost și o mare transformare față de prima ediție, când Oktoberfest Brașov a ținut patru zile. Pentru al doilea an consecutiv, cea de-a XV-a ediție Oktoberfest Brașov a avut loc pe strada Turnului, lângă Parcul Tractorul.
Au fost 18 zile de distracţie sub Tâmpa, cuprinzând trei weekenduri, cu delicii culinare și bere din belșug, plus acorduri muzicale bavareze și numai, dar și bijuterii, decoraţiuni, suveniruri, costume tradiţionale româneşti şi bavareze, iar organizatorii au oferit peste 10.000 de premii la concursurile care au dus distracția la cote maxime.
Oktoberfest Brașov, care înseamnă, de fapt, Oktoberfest România, este cel mai mare eveniment de tip family din țara noastră (festivalurile Untold, Electric Castle, Neversea, Massif având cu totul alt public-țintă) cu unicul parc de distracții din Brașov, distracție, gastronomie (ca) din München, Viena, Budapesta și locală, program artistic în care au fost angrenati și plătiți artiști brașoveni: Fanfara Țara Barsei, Fanfara de Juniori ai Brasovului, Fanfara Șinca Nouă, Fanfara Husarilor, TRUPA 6, Kontraband, Ardelenii, Ermis, Korona Tanz Gruppe, Dansuri populare Codlea etc,. fiind promovați tinerii: Die Honterianer Tanz Gruppe, Music Lab, Zymphony Band, VioDance, Fabrica de dans etc.

Personalități la Oktoberfest 2024

Ca și la alte ediții, Oktoberfest 2024 s-a bucurat de oaspeți de seamă, personalități din țară și din străinătate, care au participat și la evenimente conexe, pe teme economice, dar și la acțiuni de promovarea Brașovului, cu împrejurimile sale: E.S. Ambasadorul Germaniei în România – Domnul Peer Gebauer, cu soția sa, Sonja Gebauer, deputatul German Gunther Krichbaum (CDU), consilierii locali de la Nürnberg Werner Henning (CSU) si Helmine Buchsbaum (CSU), consilier local la Pforzheim Oana Krichbaum (CDU), E.S. domnul Georg Obereiter – Ambasador adjunct al Austriei în România; Christoph Grabmeier – Director General la Advantage Austria, Camera de Comerț Austriacă, Janusz Szalinski, Consulul Onorific al Poloniei în Brașov, Ioan Ciolacu – Consulul Onorific al Franței la Brașov, Andreas Huber Consulul Onorific al Austriei la Sibiu, Andreas Lier – Președinte AHK – Camera de Comerț Germană în România, Sebastian Metz – director general AHK – Camera de Comerț Germană în România, Adriana Cioca – presedintă Camera de Comerț Elvețiană în România, Alain Schods – Director General al BEROC – Camera de Comerț Belgiană în România, Silviu Costea – Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Adrian Veștea – Ministrul Dezvoltării, Astrid Fodor – Primar al Sibiului, Ionel Fliundra – Primar al Orașului Ghimbav.
„De altfel, Ambasadorul Germaniei a venit special, pentru prima dată în 15 ani, să dea cep butoiului și astfel am avut recunoașterea oficială a Oktoberfest Brașov și totodată cea mai înaltă apreciere de până acum”, subliniază organizatorii.

Mult mai mult decât o uriașă petrecere

Ca și în alți ani, Oktoberfest a fost mai mult decât o uriaşă petrecere bavareză și românească. Dacă anul trecut au fost 487.000 de participanți, e de așteptat ca în 2024 numărul să fie mai mare, deoarece a ținut cu o săptămână mai mult. În perioada 2009-2014, la fiecare ediție, festivalul a durat câte 4 zile, în 2015-2023 au fost ediții de câte 11 zile, pentru ca în 2024 să ajungă la cele 18 zile. Astfel, și impactul pozitiv asupra comunității adus de Oktoberfest Brașov este substanțial.
Evenimentul, organizat cu 100% capital privat, a adus, dintr-un calcul scurt, taxe la buget ce se apropie de două milioane de euro, la care se adaugă alte taxe de genul: LT-uri, autorizații, restaurante, hoteluri, parcări, transporturi, reclamă, TVA etc.
Aproximativ 1.000 de persoane, angajate pe termen mai lung sau mai scurt, au fost implicate în realizarea festivalului.

Impact financiar notabil asupra economiei locale, pe modelul München

Spre comparație, Oktoberfestul din München este unul dintre cele mai mari și celebre evenimente din lume, cu un impact financiar semnificativ asupra orașului și economiei locale. Festivalul durează 16-18 zile, iar în acest timp, orașul atrage milioane de turiști din toată lumea, ceea ce generează venituri uriașe pentru sectorul de ospitalitate, turism, transport și comerț. În paralel, Oktoberfestul de la Brașov, deși la o scară mult mai mică, are și el un impact financiar notabil asupra economiei locale.

Impactul financiar al Oktoberfestului în München:
Durată: Festivalul din München durează, în general, 16 zile, de la mijlocul lunii septembrie până la începutul lunii octombrie.
Numărul de vizitatori: Aproximativ 6 milioane de persoane participă anual la Oktoberfest în München.
Venituri: Potrivit estimărilor, în fiecare an, Oktoberfestul generează în jur de 1,2 – 1,5 miliarde de euro pentru oraș. Aceasta include cheltuielile pe cazare, mâncare, băuturi, suveniruri, transport și alte servicii.
TVA-ul de 19%: TVA-ul colectat de la consumul de bunuri și servicii (în principal din alimente, băuturi și cazare) contribuie semnificativ la bugetul orașului München. Se estimează că din consumul general, TVA-ul colectat poate ajunge la aproximativ 230-285 milioane de euro.
Taxe suplimentare: Pe lângă TVA, orașul beneficiază și de alte taxe, cum ar fi taxa hotelieră (pentru fiecare noapte de cazare), parcările publice, biletele de transport în comun și licențele comerciale pentru comercianții din cadrul festivalului. De exemplu, taxa hotelieră, care variază în funcție de oraș, poate genera venituri de milioane de euro anual.

Impactul financiar al Oktoberfestului în Brașov:
Durată: Oktoberfest Brașov durează aproximativ 10 zile (18 zile în 2024), începând de obicei la începutul lunii septembrie.
Numărul de vizitatori: Festivalul a atras anul acesta aproximativ 600.000 de participanți, fiind cel mai mare eveniment de acest tip din România.
Venituri: Se estimează că Oktoberfest Brașov generează anual venituri de 5-7 milioane de euro, în principal din cheltuielile cu mâncarea, băuturile, cazarea și transportul.
TVA-ul de 19%: Din această sumă, aproximativ 950.000 – 1.3 milioane de euro ar putea fi colectate sub formă de TVA, care intră în visteria statului și, indirect, a municipiului.
Taxe suplimentare: Ca și în München, Brașovul beneficiază de taxa hotelieră și veniturile din parcările publice, biletele de transport în comun, dar la o scară mai mică. În plus, evenimentul stimulează turismul local, crescând încasările hotelurilor, restaurantelor și magazinelor din zona centrală a orașului.
Alte beneficii economice:
Turismul: Oktoberfest crește semnificativ cererea pentru cazare și restaurante. În München, în perioada festivalului, ocuparea hotelurilor este aproape de 100%, cu prețuri ridicate. La Brașov, evenimentul atrage atât turiști interni, cât și internaționali, ocuparea hotelieră ajungând la peste 80-90% în această perioadă.

Oportunități de afaceri: Oktoberfest creează oportunități pentru micii comercianți și pentru producătorii locali să-și promoveze produsele în fața unui public numeros.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
jonelul
2 zile în urmă

Primele editii au fost ceva interesant si atractiv, dar urmatoarele, o porcarie de nedescris ! Specula, hotie si tiganeala, cat cuprinde !

CuTare
2 zile în urmă

Un kkt. Bere proastă, da scumpă!
Pe vremea Berarului era mult mai frumos…
Da de când marțafoiul ăsta a confiscat berarul, este o japcă fără margini! PĂCAT!

Coco
2 zile în urmă

Nu am participat niciodată. Ultimii 2 ani au organizat în cartier la mine, anul trecut nici nu ma puteam odihni din cauza la muzică. Anul acesta au dat sonorul mai încet… Dar și asa 8 lei un mic? Sa se… Citeşte mai mult »

Back to top button