Timp liber

Milan W și Ansamblul de Tulnicărese cântă la Bastionul Țesătorilor

Milan W și Ansamblul de Tulnicărese cântă la Bastionul Țesătorilor

Producătorul de muzică electronică Milan W și Ansamblul de Tulnicărese din Avram Iancu cântă la Bastionul Țesătorilor Brașov duminică, 15 septembrie, de la ora 20.00. Intrarea este liberă.

Ansamblul de tulnicărese din Avram Iancu (jud. Alba) se reunește cu producătorul de muzică electronică Milan Warmoeskerken pe scena Bastionul Țesătorilor, pentru un concert în premieră în România, în formula sa completă.

În Munții Apuseni există o comunitate de femei și fete care cântă la tulnic, un instrument aerofonarhaic din lemn, cu lungimea de până la trei metri și realizat manual din molid. Rezonanța lui sonică este influențată de cât de uscat sau de umed este lemnul. Înainte de a cânta la tulnic, interpretele din comuna Avram Iancu îl udă la râu, fiind uneori o provocare să găsească nivelul optim de umezire pentru a emite cele mai puternice sunete.

Istoric, tulnicul a început ca instrument de comunicare, fiind folosit pentru chemarea oastei la luptă, chemarea la clacă, semnalizarea păstorilor, etc, iar valențele sale muzicale au apărut începând cu secolul XIX, fiind înregistrat extrem de rar și totodată unul dintre puținele instrumente pentru suflat pentru care aproape că nu există compoziţii.

O compoziţie în cheie modernă, electroacustică, pentru tulnic, a fost compusă de artistul belgian Milan W, în colaborare cu DJ-ul și curatorul Dragoș Rusu pentru festivalul EUROPALIA, deconstruind și recompunând, în timp real, cu ajutorul sintetizatorului, sunetul tulnicului, și aplicând întregului spectru sonor noi palete de sunete, adaptate la sunetele arhaice pe care tulnicul este capabil să le reproducă.

Milan Warmoeskerken este un producător de muzică electronică din Anvers, activ pe scenă de aproape un deceniu. El a lansat mai multe albume de acum mai bine de patru ani la case de discuri precum Jj funhouse, BAKK și Ekster. Face muzică electronică de când a intrat în contact cu ea și a studiat chitara jazz în copilărie. Pe lângă conducerea proiectului său solo, Milan a activat în diverse trupe din Belgia. Noul său album solo, Leave Another Day, va fi lansat în luna octombrie 2024 la casa de discuri Stroom.

În premieră în România, ansamblul de 5 tulnicărese: Maria Coroiu, Lenuța Fiț, Titiana Drăgoi, Eugenia Gavră, Ramona Pogan și producătorul Milan W se reunesc pe 15 septembrie la Bastionul Țesătorilor, pentru un concert unic, prezentat de MELODIY și The Attic.

Programul evenimentului concert se extinde și după concert, printr-o discuție deschisă cu cele 5 tulnicărese și Dragoș Rusu, curatorul platformei The Attic.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button