Expres

Feldioara va avea stemă oficială

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a anunțat că proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea stemei comunei Feldioara. Proiectul a fost supus anterior atenţiei comisiei judeţene formate din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor şi alte domenii şi a fost pus în dezbatere publică.
Considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi, stema reprezintă cartea de vizită a oamenilor care convieţuiesc pe meleagurile respective şi face legătura între trecut, prezent şi viitor, exprimând istoria zonei, aspiraţiile, tradiţiile, preocupările cotidiene, precum şi idealurile locuitorilor”, a declarat Adrian Veştea.
Stema comunei Feldioara este compusă dintr-­un scut francez medieval triunghiular cu marginile rotunjite, împărţit în patru cartiere, fiecare având simboluri care reflectă istoria şi specificul localităţii.
În câmp albastru, se află o fortificaţie cu poartă deschisă şi trei turnuri crenelate, fiecare turn cu câte o gură de tragere. Fortificaţia este plasată pe o stâncă, totul de argint, o cruce teutonică neagră. În câmp de argint, se află trei inele îngemănate.
În câmp roşu, se află o terasă neagră cu o roată dinţată de argint, ieşind înconjurată de o cunună de spice deschise în partea de sus, de aur. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Fortificaţia reprezintă Cetatea medievală Marienburg (Cetatea Feldioarei), din secolul al XIII-­lea, de pe vechea stemă a localităţii Feldioara.
Crucea teutonică trimite la întemeietorii cetăţii­, ordinul cavalerilor teutoni. Cele trei inele îngemănate reprezintă stema medievală a satului Rodbav (care face parte din comuna Feldioara) atestată la intrarea în incinta fortificată a bisericii. Terasa, roata dinţată şi cununa de spice de grâu reprezintă una dintre imaginile simbolice folosite pentru şcolile de agricultură din România interbelică.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
vax populi
1 luna în urmă

Oooooo,multam fain ! Numai ca,urbea arde si baba se chiaptana.Mai era una ca ea.Da.Se numeste Romania.Deci,e OK.

Willy
1 luna în urmă

Eu atatea prostituate pe metru patrat ca in Feldioara nu am vazut nicaieri.

Back to top button