Expres

Ceremonie de Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române

Ceremonie de Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române

Creştinii îl prăznuiesc anual, în 20 iulie, pe Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul. Originar din Tesba (Tesva) Galaadului, Sf. Ilie a fost unul dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament, numit adesea „omul lui Dumnezeu”. Pentru credinţa şi viaţa lui curată, Dumnezeu a hotărât ca Ilie „să nu guste moartea” şi de aceea l-a răpit la cer, dăruindu-i un car şi cai de foc şi viaţa veşnică.
Pornind de la semnificaţiile creştine şi tradiţionale (detalii aici), militarii din forţele aeriene, în special aviatorii, l-au ales pe Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul drept patronul spiritual al tuturor celor veghează şi apără spaţiul aerian naţional, încă din anii ’30.
De altfel, prima ţară din Europa care a folosit avionul într­o campanie militară a fost România, pilotul de război fiind Aurel Vlaicu. Zeci de eroi aviatori şi-au dat viaţa în cele două războaie mondiale, pentru apărarea teritoriilor româneşti, dar şi pentru a elibera alte popoare. De aceea, ziua Sf. Ilie este prilej de a­i comemora pe aviatorii căzuţi la datorie şi a le aduce un omagiu plin de recunoştinţă.

Dacă până acum câțiva ani, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov marca această zi prin activități în incinta instituției, astăzi, organizează și desfășoară o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor Aviatori din comuna Vama Buzăului, sat Acriș, potrivit ofițerului de informare și relații publice al Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov, locotenentul Vlăduț-Constantin Berbunschi.
Monumentul eroilor aviatori din satul Acriș a fost realizat de către Despărțământul ASTRA Buzăul Ardelean în colaborare cu Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov și comunitatea satului Acriș, parohia Acriș și inaugurat în anul 2022, acolo unde în anul 1941 au căzut la datorie patru eroi aviatori, căpitanul aviator Iuliu Potora, locotenent aviator Constantin Jitaniuc, maistru militar Mihai Prăileanu și mecanicul de bord Nicolae Nachia. Ceremonialul va începe la ora 12.30.

Foto: arhivă


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button