Expres

Cum s-a ajuns (și) la tragedia de pe Jepii Mici / Explicațiile unui specialist în cinegetică

Cum s-a ajuns (și) la tragedia de pe Jepii Mici.

Mulți oameni s-au întrebat dacă s-ar fi putut salva tânăra care a murit marți după-amiază în Munții Bucegi după ce a fost atacată de urs – Detalii, AICI.

Cum s-a ajuns (și) la tragedia de pe Jepii Mici

Șef. lucr. dr. Mugurel Munteanu, din cadrul Universității de Științele Vieții, specializat în Cinegetică, a oferit pentru Ziarul de Iași mai multe explicații în acest sens

,,Urșii se află în vârful lanțului trofic și s-au înmulțit. Pentru că se află în vârful lanțului trofic, nu are cine să îi extragă, în afară de vânător. În zona montană sunt obișnuiți, familiarizați cu mâncare de «turiști» sau mai degrabă hrăniți de persoanele care campează. Ei se trag unii pe alții în zona liberă. Coboară… În 2010 a existat o derogare în care se menționa că putem extrage un număr de 200-300 de urși. În perioada 2018-2020, ONG-urile au intervenit, animalele fiind strict protejate. Și a fost interzisă vânătoarea. Ca măsuri… a mai încercat cineva să extragă câteva exemplare printr-o hotărâre de guvern. Dar, cam atât. În general, legiuitorii noștri au ales să asculte de ONG-uri, nu de specialiști, de cercetări făcute în ani”, a precizat dr. Mugurel Munteanu.

Cum s-a ajuns (și) la tragedia de pe Jepii Mici

„Nu știu câți oameni trebuie să mai moară. Dacă vrei să tai un copac care dă să cadă, trebuie să primești acordul ONG-urilor. De ce? Pentru că există un cuib de păsări în el. Ursul atacă dacă este surprins la hrană. Ursoaica cu pui este însă agresivă prin simpla prezență… În cazul în care ești surprins de urs, te lipești de un arbore și faci zgomot puternic. Nu e bine să mergi neînsoțit pe munte”, a mai spus specialistul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
vax populi
2 luni în urmă

Nii,ma,iar incepeti ? Cum s-a ajuns ??! Simplu.Iei 2 bucati pitiponci iresponsabili,care cat a fost weekendul de lung si plin de turisti chiar nu si-au mai gasit timp decat marti dupa-amiaza sa intre in casa ursului si… GATA.Ai raspunsul 100%.Ce… Citeşte mai mult »

Back to top button