Surpriză! Ce (mai) conțin produsele tip gem, dulceață, magiun ori marmeladă aflate la vânzare în România
Surpriză! InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip gem, dulceață, magiun, marmeladă, produs tartinabil ce se regăsesc pe piața din România .
Eșantionul analizat este alcătuit din 55 produse.
Surpriză!
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:
Din punct de vedere al ingredientului principal
89.09 % din produse au în compoziție ca prim ingredient fructul.
9.09 % din produse au în compoziție ca prim ingredient zaharul.
Cantitatea de fructe din produse
54.54% dintre produse menționează pe etichetă procentajul de fruct și acesta variază intre 35% și 75%.
Din punct de vedere al procentajului de fruct menționat în ingrediente pe tipuri de produse.
Dulceață – 88.23 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe.
Gem – 52.38 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe.
Produs tartinabil – 44.44 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe.
Surpriză!
Cantitatea de fructe la prepararea a 100 de grame de produs
Din punct de vedere al cantității de fruct utilizată la prepararea a 100 g de produs:
Dulceață – 47.37 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100 g de produs.
Gem – 85.71 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs.
Magiun – 80 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100g de produs.
Produs tartinabil – 66.67 % dintre produsele studiate menționează cantitatea de fructe utilizată pentru prepararea a 100 g de produs.
Cantitatea de zaharuri la 100 de grame de produs finit
14.55 % dintre produse menționează conținutul total de zaharuri la 100g produs finit.
Dulceață – 5.26% menționează conținutul total de zaharuri la 100g de produs finit și acesta este de 61g zaharuri la 100g produs finit.
Gem – 28.57 % menționează conținutul total de zaharuri la 100g de produs finit . Pentru a afla gramajul de zaharuri la 100g de produs.
Surpriză!
Aditivi alimentari
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți, 89.09 % din produse au în compoziție cel puțin un aditiv alimentar (E-uri).
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 3:
5.45 % din produse au în compoziție 3 E-uri (aditivi alimentari).
41.81 % din produse au în compoziție 2 E-uri (aditivi alimentari).
41.81 % din produse au în compoziție 1 E (aditiv alimentari).
10.90 % din produse nu au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Țara de origine a ingredientului principal (fruct)
Din punct de vedere al țării de origine:
38.24 % conțin fructe din România.
14.71 % conțin fructe din Bulgaria.
11.76 % conțin fructe din Serbia.
8.82 % conțin fructe din UE.
20.59 % conțin fructe din UE și Non-UE.
5.88 % conțin fructe din afara UE.
61.82% din produsele studiate menționează țara de origine a fructului.
Cantitatea de zaharuri din glucide, raportată la 100g de produs este cuprinsă între 30 g și 65 g.
Surpriză!
Toate produsele studiate au avut menționat pe etichetă concentrația nutrițională în cantități raportate la 100g de produs:
Valoarea energetică este cuprinsă între 141 kcal și 296 kcal.
Cantitatea de glucide ( carbohidrați ) variază între 33 g și 73 g.
Cantitatea de grăsimi variază între 0.03 g și 0.58 g.
Cantitatea de proteine este cuprinsă între 0.1 g și 3.4 g.
Cantitatea de sare variază între 0.01 g și 0.3 g.
Cantitatea de fibre variază între 0.1 g și 6.3 g.
Fiecare dintre cantitățile produselor studiate sunt cuprinse între 225 g și 860 g .
Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons, consumatorii pot scana etichetele produselor tip gem, dulceață, magiun, marmeladă, produs tartinabil pentru a afla instant: ingredientele, valorile nutriționale, numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, etc.
Foto: Pixabay
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.