Economic

Apariția e-TVA-ului a declanșat scandalul / Contabilii l-au desființat pe ministrul Marcel Boloș: „Doriți să ne exterminați ca profesie”

Apariția e-TVA-ului a declanșat scandalul.

Ministrul Marcel Boloș a precizat deunăzi, cu mare pompă: „Când am ajuns la Ministerul Finanțelor m-am lovit de una dintre cele mai mari probleme ale administrației fiscale și vamale din România: gestionarea și analiza cantității tot mai mari de date… Strângem date din RO e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal, ce facem cu ele? Unul dintre multiplele proiecte unde le vom utiliza este decontul precompletat e-TVA, pentru care Guvernul a aprobat modul de implementare. Este una dintre cele mai importante declarații fiscale, prin care contribuabilul declară TVA-ul de plată pentru achizițiile făcute din Uniunea Europeană”.

Apariția e-TVA-ului a declanșat scandalul

El a și explicat cum va funcționa e-TVA: „Decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor, pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual și asta înseamnă că firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile pentru a verifica informațiile, să facă modificări și să transmită forma finală. Verificarea informațiilor de către contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispoziție prin SPV. După verificarea acestor informații, contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA până la data de 25 a fiecărei luni. Ulterior, ANAF va putea să identifice automat și rapid dacă există diferențe semnificative, iar acolo unde sunt va trimite notificări. Nefurnizarea informațiilor cerute sau furnizarea de informații parțiale prin formular va reprezenta un indicator de risc fiscal în baza căruia se poate decide inițierea unui control”.

Apariția e-TVA-ului a declanșat scandalul

Datele prezentate de Marcel Boloș i-au înnebunit pe contabili, care au reacționat dur în social-media, în special. Pe pagina de Facebook a ministrului liberal al Finanțelor sunt zeci de comentarii pe subiectul e-TVA, specialistul fiind, realmente, făcut K.O.

În continuare, iată câteva comentarii sugestive:

„Vă felicit pentru realizarea asta. Dacă nu eram noi, contabilii, aveați non factura și ne loviți exact în plin concediu cu e-TVA. Vă facem munca de ani de zile, că voi nu aveți specialiști. Când nu vă ies calculele, mai dați o declarație, să o facem tot noi, contabilii. Eu va întreb dacă o țară de contabili refuză să vă răspundă la notificări, ce o sa faceți? Amendați o țară? Că eu toate amenzile ăstea nu le văd decât că stați la cerșit în loc să vă faceți munca”

„Consider că este o adevărată vânătoare de vrăjitoare toată această șaradă la care ne supuneți în mod voit și conștient. Sau poate doriți să ne exterminați ca profesie și să faceți cu contribuabilul onest, corect, ce vă taie capul, că oricum îl are plecat de mulți ani în fața organului fiscal ? Tind să cred că acesta este scopul. Dacă noi, idioții dumneavoastră, vom sta cu ochii benoclați în SPV să vă urmărim și notificările inutile, pentru neconcordanțele față de decontul precompletat, când mai avem timp să ne facem profesia, să vă depunem declarațiile și deconturile corecte și reale, cele care constituie titluri executorii, astfel încât amărâtul de contribuabil să aibă timp să plătească obligațiile fiscale la termen?”.

Apariția e-TVA-ului a declanșat scandalul

„Domnule Boloș, cred că aveți un țel de când ați venit la conducerea MF, să lăsați țara asta fără profesioniști contabili; și vă jur că acest e-TVA va fi picătura care va umple paharul. Dacă vreți să verificăm noi deconturile ANAF ului, să știți ca vom tăia factură pentru muncă suplimentară, dar clientul va fi ANAF. Și jur că o încarc în e-Factura! Vă bateți joc de o categorie de oameni care chiar muncesc; și au făcut-o și greu, tot timpul, chiar și în timpul pandemiei noi munceam. Să vă fie rușine!”.

„Domnule ministru, știți de unde vin banii pentru salariul d-voastră? De la acei privați care lucrează din greu să strângă banii pentru taxe și impozite, cu un program de lucru mai mare de 8 ore. Exact această categorie este lovită, ignorată de guvern. Credeți că nu o să se sature? Se pot muta societățile în alte țări care se gândesc și la contribuabili. Știți că dacă într-o lună contabilii declară pe 0 nu veți avea din ce vă lăfăi? În ultimii doi ani am lucrat de m-am îmbolnăvit și știți de ce? Pentru toate schimbările și aberațiile propuse de d-voastră. Și să vă mai spun ceva, generația nouă nu o să suporte atât cât noi, cei din «ediția veche», care am prins mii de modificări legislative, am dus. În ultimul timp ne speriați cu amenzi înzecite, de parcă am fi dușmanii, hoții acestei țări. Sunteți cel mai inconștient ministru…”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Ron
3 luni în urmă

La fel ca și alte ministere,acesta este condus de imbecili.

Back to top button