Expres

Adriean Videanu, achitat definitiv în Dosarul Romgaz

Adriean Videanu, achitat definitiv în Dosarul Romgaz

Fostul ministru al Economiei și primar general al Capitalei Adriean Videanu a fost achitat definitiv, miercuri, de judecătorii de la instanța supremă, în Dosarul Romgaz.
Completul de 5 judecători ai Înaltei Curti de Casație și Justiție a respins apelurile formulate după decizia din primă instanță, din decembrie 2022, astfel că achitarea fostului demnitar și edil-șef al Bucureștiului devine definitivă. A existat şi o opinie separată a unui judecător din complet, care aprecia că apelurile declarate de DIICOT şi Romgaz sunt fondate şi nu se impunea achitarea, ci încetarea procesului penal şi obligarea inculpaţilor la plata prejudiciului.
Pe parcursul procesului, judecătorii au exclus mai multe probe strânse de procurori şi interceptări realizate de SRI, punând în aplicare decizii ale Curţii Constituţionale, prin care a fost stabilit că nu se pot folosi în dosarele penale interceptări realizate în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României.
Dosarul privind constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare a ajuns pe rolul secției în ianuarie anul trecut.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Adriean Videanu, pe omul de afaceri Ioan Niculae și pe mai mulți funcționari pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, pe 9 iunie 2017.

Alături de Adriean Videanu și Ioan Niculae, au fost trimiși în fața judecătorilor și Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palașcă, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Stancu, Marius Veza, Lucia Ionașcu și persoana juridică Interagro.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005-2010, partea civilă SNGN Romgaz S.A. a facturat către SC Interagro SA o cantitate de 5.869.960,01 m.mc de gaze naturale, cu discounturile incluse, cu suma totală de 2.535.890.389,51 lei, gaze naturale ce au fost în valoare totală, fără discount de 2.827.623.944,62 lei.

Articole asemănătoare

În esenţă, acuzaţiile DIICOT se referă la faptul că firma lui Ioan Niculae, Interagro (care operează mai multe combinate de îngrăşăminte chimice) a primit nelegal gaze din producţia internă a României la preţuri foarte mici, respectiv aproximativ un sfert din preţul practicat pe piaţă.
Prejudiciul total adus Romgaz a fost calculat la 282.630.330,49 lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
mihai
4 luni în urmă

Daca aici a fost scapat poate isi frange gatul in vreo bordura…

Back to top button