Expres

Robert Fico va fi operat din nou / Atacatorul este mândru de ceea ce a făcut

Robert Fico va fi operat din nou

Premierul slovac, Robert Fico, este în continuare în stare gravă, dar stabilă după tentativa de asasinat de ieri. Medicii au reușit să stabilizeze starea pacientului și sunt în curs de desfășurare acțiuni suplimentare. Fico a suferit un politraumatism după ce cel puţin unul dintre gloanţe i-a perforat abdomentul. Operaţia a durat mai bine de cinci ore, iar premierul slovac este acum la Terapie Intensivă. 

Ministrul Apărării, Robert Kaliňák (foto), a anunțat în cadrul conferinței de presă de la Banská Bystrica că va oferi mai multe informații despre starea prim-ministrului Robert Fico în cursul zilei.

Atacatorul este un poet de 71 de ani care, întrebat de ce a recurs la acest gest, a spus că nu este de acord cu politica Guvernului. El a fost deja pus sub acuzare pentru tentativă de omor şi riscă 25 de ani de închisoare. Bărbatul spune că este mândru de ceea ce a făcut.   

Presa slovacă a relatat că atacatorul este un fost agent de securitate la un centru comercial, autor a trei volume de poezie şi membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci.

Cunoscut pentru poeziile sale, Juraj Cintula ar fi un susţinător al partidului de opoziţie Slovacia Progresistă. Dar această afirmaţie a fost contestată cu tărie de liderul acestui partid liberal. 

Dezminţim fără echivoc faptul că el este membru al mişcării noastre. Nu există nicio altă legătură între el şi partidul nostru sau membrii noştri. Condamnăm cu fermitate actul său odios“, a declarat Michal Simecka, citat de cotidianul slovac Hospodarske Noviny.

În 2016, el a lansat mişcarea politică “Hnutie proti nasiliu”, care, în mod paradoxal, înseamnă în slovacă “Mişcarea împotriva violenţei”. La acea vreme, a lansat o petiţie pentru a obţine semnături şi sprijin financiar pentru înregistrarea oficială a partidului său. 

Violenţa este adesea o reacţie a oamenilor, o formă de exprimare a simplei nemulţumiri faţă de situaţie. Să fim nemulţumiţi, dar nu violenţi“, scria el la acea vreme, aminteşte cotidianul.

În Europa, “militarizarea, extremismul, neonazismul şi anarhia sunt pretutindeni“, denunţa el la acea vreme.

El scria cu regularitate rubrici politice de stânga pe blogul său, aminteşte Pravda, care citează acest exemplu: 

La urma urmei, nu este posibil ca 4% dintre bogaţi să manipuleze întreaga masă şi își permit acest lucru fără să facă nimic. Această fracţiune, procentul, nu trebuie să determine sistemul de valori patogene al întregii mase. Este imoral şi anormal! Se spune că oamenii cinstiţi nu fac politică”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button