Expres

Primarul Brașovului vrea să organizeze și referendum pentru Parcul IUS: „Anul acesta am putea deveni proprietari (Municipalitatea – n.r.)”

Primarul Brașovului vrea să organizeze și referendum pentru Parcul IUS, în vederea realizării acestui obiectiv.

Așa s-a exprimat Allen Coliban la consultarea publică având ca temă amenajarea parcului pe fosta platformă industrială Lubrifin – IUS – Lemexim. Acesta este proiectat pe o suprafață de 9,2 hectare și ar deveni cel mai mare parc al Brașovului

Primarul Brașovului vrea să organizeze și referendum pentru Parcul IUS

„Cred că este important de spus că la nivelul comunității nu am identificat o rezistență. Cred că noi toți ne dorim un parc în centrul Brașovului! Avem această oportunitate fantastică dată de faptul că platforma e la ora actuală neconstruită, inclusiv de faptul că i-a expirat PUZ-ul anul trecut, și am și justificat de ce PUZ-ul acesta nu a fost oportun să mai fie prelungit – prin urmare, nu cred că reprezentanții comunității se vor pune contra acestui proiect. Dacă este necesar, iau în calcul inclusiv referendum local, pentru că oricum se apropie niște alegeri, pot să inițiez un referendum local și el să fie organizat cu ocazia alegerilor locale. Și da, poate să fie o opțiune foarte bună”, a declarat primarul Allen Coliban, conform BrașovCity.ro.

Ce va avea parcul, conform SF-ului

Conform proiectului studiului de fezabilitate, spațiul parcului a fost împărțit în mai multe zone, cu un nucleu central, cu zonă de întâlnire și odihnă, un amfiteatru, care va permite și organizarea de evenimente, un turn de observație, cu platformă de observare (birdwatch), un mic lac și o zonă pentru Yoga.

Parcul va cuprinde mai multe terenuri de sport: un skatepark, o zonă pentru practicarea parkour-ului, una pentru workout, o zonă de fitness, terenuri de baschet și un teren multifuncțional.

De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, dotate cu echipamente care să permită utilizarea acestora de către mai multe categorii de vârstă, și o roată panoramică.

Brașovenii se vor mai putea bucura de o grădină cu flori, o zonă cu hamace, iar câinii se vor putea plimba în cele 3 zone dedicate, amenajate în funcție de talia patrupedelor.

În ceea ce privește vegetația, s-a optat pentru o diversitate floristică și dendrologică, cu un accentuat caracter decorativ, pentru a crește complexitatea vizuală și biodiversitatea zonei, cu utilizarea de specii autohtone și exotice, adaptate climatului specific zonei, cu întreținere regulată. În zonele în care s-a optat pentru un aspect cât mai natural, cu întreținere minimă, au fost preferate speciile exclusiv autohtone. De asemenea, pe suprafața parcului vor fi plantați peste 1.000 de arbori.

În 5 ani ar fi inaugurat

,,Avem acum conceptul, avem, pe termen scurt, perspectiva aceasta de stabilire a culoarului de expropriere, demararea procedurii de a deveni proprietari și, odată ce Municipiul va deveni proprietar, se simplifică foarte mult celelalte lucruri. Anul acesta am putea deveni proprietari. Conform proiectanților, 120 de zile ar fi partea de expropriere, asta presupunând că ar trece prin Consiliul Local în următoarea perioadă, după care venim cu proiectul pentru decontaminare, cu toată analiza pe care varianta optimă și varianta minim invazivă din punctul de vedere al mediului, dar eficientă în a decontamina zona și apoi va veni partea de proiectare tehnică. Aceasta ar trebui să dureze undeva la minim un an de zile, cu procedura de atribuire de contract, care e prin licitație, și toate celelalte. După aceea intrăm în execuție. Comparativ cu Parcul Feroviarilor din Cluj, suntem într-o situație similară cum au fost ei în 2019, cu aprobarea indicatorilor la faza SF. Lor le-a luat 5 ani pentru un parc de 5,3 hectare cu toate amenajările, deschis în februarie. Bănuiesc că cinci ani poate să fie un univers de timp comparabil, evident, încercând să îl obținem cât mai repede, și amintindu-vă că mai avem în derulare două proiecte unde nu avem probleme de proprietate: parcul de pe Cetățuie și parcul de pe strada Lânii”, a mai spus primarul Coliban.

Amenajarea parcului are la bază un studiu de oportunitate, aprobat de Consiliul Local în 2021, care stabilește inclusiv care sunt „zonele roșii”, adică cele cu o densitate foarte mare de populație și care nu dispun de astfel de zone de recreere. Fosta platformă industrială de pe strada Hărmanului ar asigura un spațiu de agrement pentru plimbări, liniște, aer curat pentru brașovenii din mai multe cartiere: Astra, Scriitorilor, Centrul Civic, Florilor, Craiter.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button