Câștigătorii PAC 2023 la Brașov
Câștigătorii PAC 2023 la Brașov
Consorțiul Cultural Corona a adus aplauze și recunoaștere pentru excelența din domeniul cultural la Gala Premiilor Anului în Cultură 2023, desfășurată la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, miercuri. Evenimentul a fost marcat de momente pline de emoție și bucurie, aducând în prim-plan personalități remarcabile și contribuții semnificative la scena culturală a Brașovului în cursul anului trecut.
Jurnalistul cultural Horia Ghibuțiu a condus publicul în descoperirea și aprecierea proiectelor și inițiativelor notabile, în rolul de prezentator al Galei.
Juriul și publicul au contribuit la selectarea și onorarea celor mai de seamă contribuții la cultura brașoveană în anul 2023.
Iată lista câștigătorilor notabili ai serii:
CARTEA ANULUI
– ex aequo
„Cetățuia Brașovului”, Nicolae Pepene
CONCERTUL ANULUI
EXPOZIȚIA ANULUI
– ex aequo
„Brașovul în imagini din colecțiile Muzeului Național Brukenthal”, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
„Mode şi cafenele în Braşovul de odinioară”, Muzeul de Etnografie Brașov
SPECTACOLUL DE TEATRU AL ANULUI
„Yerma”, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov
SPECTACOLUL DE DANS/PERFORMANCE AL ANULUI
„Digital Heaven”, Cristina Bodnărescu
PROIECTUL LITERAR AL ANULUI
Bienala europeană de poezie (ediția a VI-a): Us/Noi, Facultatea de Litere și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
PROIECTUL DE ARTE VIZUALE AL ANULUI
Brașov Art Stories, Muzeul de Artă Brașov
PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI
Jazz Bastion – Globetrotter, Asociația Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
AFIȘUL CULTURAL AL ANULUI
Faust, Adrian Cioiu
DEBUT
Cobor între stejari, Fundația Conservation Carpathia
PROIECTUL DE EDUCAȚIE CULTURALĂ AL ANULUI
Muzeul Amintirilor din Comunism, Cincinala SRL
FESTIVALUL ANULUI
Festivalul de Film și Istorii la Râșnov, Brașov, Codlea, Feldioara și Bran, Asociația Mioritics
SPRIJIN DIN COMUNITATE
Voluntariat Brașov, Agenția Metropolitană Brașov
ORGANIZAȚIA CULTURALĂ A ANULUI
Opera Brașov
PROIECTUL CULTURAL AL ANULUI
Noaptea Muzeelor 2023 la Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Centrul Multicultural al Universității, Muzeul Amintirilor din Comunism, Muzeul Prima Școală Românească, Centrul Cultural Apollonia
„Este o ediție cu cei mai mulți câștigători ai Premiilor Anului în Cultură, din istoria proiectului: două categorii cu doi câștigători ex aequo și o categorie cu proiectul la care participă mai multe organizații culturale din oraș. Acești câștigători remarcabili au contribuit în mod semnificativ la diversitatea și vitalitatea culturii brașovene în anul 2023, iar Gala a fost un moment de recunoaștere binemeritată a eforturilor lor deosebite. Consorțiul Cultural Corona exprimă felicitările sincere tuturor câștigătorilor și mulțumiri celor care au făcut posibilă această seară memorabilă de celebrare culturală”, spun membrii Consiliului Director al Asociației Consorțiul Cultural Corona.
Câștigătorii au fost desemnați pe baza opțiunilor publicului și ale juriului format din personalități ale artei contemporane și managementului cultural din afara Brașovului. Membrii juriului au fost:
Bogdan Trîmbaciu, director al Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul cultural, Bogdan Trîmbaciu a jucat un rol crucial în gestionarea și implementarea unor proiecte și programe diverse. De asemenea, este director al Biroului Europa Creativă din România și al Biroului Cetățeni, egalitate, drepturi și valori din România. Membru al Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Regional 2020 – 2027 în domeniul conservării, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului cultural și natural, Bogdan Trîmbaciu a contribuit semnificativ la investiții de peste 600 milioane de euro în sectorul cultural din România.
„Mă bucur să descopăr la Brașov o preocupare reală pentru actul cultural și o multitudine de evenimente valoroase, cu impact ridicat. Sunt sigur că lucrurile vor evolua, iar în perioada viitoare Brașovul își va consolida statutul de destinație culturală la nivel național, dar și internațional”, a declarat Bogdan Trîmbaciu.
Daria Ghiu, critic de artă și realizatoare a emisiunilor „Orașul vorbește” și „Arte frumoase” la Radio România Cultural. Cu o carieră solidă în jurnalismul cultural, Daria Ghiu a adus o contribuție valoroasă la evaluarea și recunoașterea excelenței artistice.
Simona Rădoi, specialistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență în proiecte culturale și 8 ani de jurnalism în presa scrisă. De-a lungul timpului, s-a ocupat de proiecte culturale prestigioase, precum Gala Premiilor Gopo, TIFF sau Climate Change Summit 2023, evidențiindu-se prin abilitățile sale strategice și creativitatea în domeniul comunicării culturale.
„Atunci când consumăm produse culturale, nu ne gândim la eforturile din spatele proiectelor care ne încântă, incită sau ne pun mintea la contribuție. Procesul de jurizare a acestor proiecte culturale mi-a arătat, încă o dată, cât de importantă este susținerea instituțiilor statului în astfel de demersuri, cu atât mai mult în orașe multiculturale, precum Brașovul. Premiile Anului în Cultură la Brașov reprezintă o inițiativă ce vine să valideze proiecte care au atras un public divers și care au dat efervescență acestui oraș în 2023 și mi-ar plăcea să văd continuitate”, a declarat Simona Rădoi.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.