Timp liber

Nabucco, pe scena Operei Brașov

Nabucco, pe scena Operei Brașov

Cea mai recentă premieră a Operei Braşov – „Nabucco”, de Giuseppe Verdi, o veţi putea vedea sâmbătă, 24 februarie, de la ora 18.30, în Sala Operei, doar dacă aţi prins bilet din ianuarie.

„Nabucco” (prescurtare pentru Nabucodonosor al doilea, împărat chaldeean al Babilonului – în original: Nebucadneţar -, care a trăit şi domnit în jurul anului 600 î.Hr) este o operă în patru acte, compusă în 1841 de Giuseppe Verdi, pe un libret în limba italiană, de Temistocle Solera. Libretul se bazează pe cărţile biblice din 2 Regi, Ieremia, Plângeri şi Daniel şi pe piesa de teatru din 1836 a lui Auguste Anicet-Bourgeois şi Francis Cornu. Sub numele său original, de Nabucodonosor, opera a fost interpretată, pentru prima dată, la Scala din Milano la 9 martie 1842.

„Nabucco” este lucrarea despre care se consideră că a stabilit permanent reputaţia lui Verdi drept compozitor. El a comentat că „aceasta este opera cu care începe cu adevărat cariera mea artistică. Și, deşi am avut multe dificultăţi cu care am luptat, este sigur că «Nabucco» s-a născut sub o stea norocoasă”.

Lucrarea urmăreşte situaţia evreilor, pe măsură ce sunt asaltaţi, cuceriţi şi, ulterior, exilaţi din patria lor de către regele babilonian Nabucco. Evenimentele istorice sunt folosite ca fundal pentru un complot romantic şi politic. Cel mai cunoscut număr muzical din operă este „Corul sclavilor evrei”.

Cele două teme principale ale acţiunii sunt dorinţa de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum şi aroganţa şi nebunia personajului principal, Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic şi la pedepsirea cu pierderea minţilor. Spre sfârşitul operei, el îşi revine, adoptă credinţa în Iehova (sau Iahve), Dumnezeul evreilor, şi îi eliberează pe evrei din robie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare