Sănătate

Ce trebuie să mănânci când ai tensiunea mare

Ce trebuie să mănânci când ai tensiunea mare

Dacă suferi de hipertensiune, trebuie să știi că, pe lângă tratamentul pe care ți l-a recomandat medicul, este necesar să ai și un regim alimentar adecvat. Regula de aur este consumul de alimente care dilată vasele de sânge și, în plus, nu cresc nivelul colesterolului.

Dacă te confrunți cu tensiune crescută, primul aliment la care ar trebui să renunți este sarea. Sodiul din compoziția acesteia favorizează reținerea apei în țesuturi, lucru care duce la creșterea volumului și vitezei sângelui. Din acest motiv, inima este suprasolicitată. Nu renunta dintr-odată la sare dacă nu reușești, ci ia-o treptat, reducând cu fiecare zi cantitatea de sare consumată. Doză zilnică recomandată este de 2 grame.

Ce trebuie să mănânci

Unul dintre alimentele pe care trebuie să le consumi chiar zilnic este peștele. Acesta conține o cantitate însemnată de acizi grași Omega 3, care mențin sănătatea vaselor de sânge. Îl poți consuma sub orice formă: fiert, la grătar, la cuptor sau conserva în suc propriu.
Nu îl prăji și nu consuma nici conserve în ulei, deoarece grăsimile contribuie la creșterea  colesterolului, lucru total nerecomandat în hipertensiune.

În schimb, poți consuma grăsimi sănătoase, pe care le găsești în avocado sau în fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale, caju. Și uleiul de măsline presat la rece este o sursă de grăsimi sănătoase. Pe acesta îl poți adăuga peste salate, însă nu în exces.

O categorie de alimente pe care ar trebui s-o privilegiezi sunt cerealele. Alege-le pe cele integrale, ovăz, tărâțe de grâu, iar alături de acestea pâine și paste, de asemenea integrale. Studiile arată că persoanele care consumă cereale la micul-dejun au un risc cu aproape 20% mai redus de a se confrunta cu tensiune arterială mărită. Cerealele integrale au un conținut ridicat de fibre, care previn acumularea de grăsime pe vasele de sânge.

De asemenea, trebuie să fie pe prim-plan consumul de legume cu frunze verzi, precum spanacul, varză, salată verde, broccoli, dar și fasole, năut, soia, țelină, dovleac, ardei, ceapă și usturoi.  Acestea sunt bogate în magneziu și potasiu. Magneziul este un vasodilatator natural, în timp ce potasiul este diuretic, favorizând eliminarea sodiului.

Dintre fructele bogate în aceste două minerale amintim; bananele, prunele, pepenele galben, caisele. Alături de acestea, consumă cu regularitate fructe bogate în vitamina C,  care dilată  vasele de sânge, precum citrice sau kiwi.

Acum că ai aflat ce trebuie să mănânci când ai tensiunea mare, trebuie să știi că alți factori favorizanți ai acestei afecțiuni sunt fumatul, alcoolul, obezitatea și stresul. Așa că, pentru a  ține sub control hipertensiunea, încearcă să elimini și acești factori.

Sursa Sfatul părinților


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button